Hlavní obsah

Rusko začalo těžit na novém ropném poli

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu oficiálně zahájil těžbu na novém ropném poli na poloostrově Jamal. Těžba z pole, které provozují firmy Rosněfť a Gazprom Něfť, by měla v letošním roce činit zhruba 12 000 barelů denně. Zvýšení těžby přichází den poté, co Rusko zaznamenalo rekordní těžbu a Moskva se připravuje na jednání o opatřeních, která by zvýšila ceny ropy, napsala agentura Reuters.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Rusko se má příští týden setkat se členy ropného kartelu OPEC a dalšími nečlenskými zeměmi kvůli jednání o dohodě, která by stabilizovala ropný trh. Již delší dobu se mluví o zmrazení těžby, které by zmírnilo nadbytek ropy na trhu. Ten v posledních dvou letech způsobil kolaps cen ropy.

Členové OPEC Saúdská Arábie, Irák a Írán v letošním roce navzdory nízkým cenám ropy zvyšují těžbu na rekordní maxima. Snaží se tak získat vyšší podíl na trhu.

Náměstek ruského ministra pro energetiku Kirill Molodcov ve středu řekl agentuře Interfax, že těžba ropy v zemi se v úterý dostala na nový rekord 11,75 miliónu barelů za den. Analytici se však domnívají, že se jednalo spíše o jednorázový růst, který nebude trvalý. Rusko je největším světovým producentem ropy.

Rusko však plánuje v letošním roce spustit těžbu ještě na dvou ropných polích. Jedno z nich má provozovat firma Rosněfť a druhé firma Lukoil.

Těžba ropy v Rusku má podle zdrojů v letošním roce dosáhnout 547 miliónů tun, tedy 10,95 miliónu barelů denně. Zvýší se tak z loňských rekordních 534 miliónů tun, tedy 10,72 miliónu barelů denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám