Hlavní obsah

Citibank chce uznat pohledávky věřitelů OKD za 10 miliard. Podala žalobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Citibank podala k ostravskému krajskému soudu žalobu na OKD. Domáhá se v ní uznání pohledávek za 10,1 miliardy Kč. Ve středu to napsal deník E 15. Citibank zastupuje největší věřitele přihlášené v insolvenčním řízení. Jejich pohledávky však insolvenční správce neuznal.

Článek

Pohledávky OKD přesahují 20 miliard korun. Insolvenční správce ale většinu z nich neuznal. Uznané pohledávky dosahují téměř tří miliard korun. [celá zpráva]

Spor mezi OKD a Citibank se týká dluhopisů vydaných v roce 2014 společností New World Resources (NWR). OKD je dceřinou společností NWR a za splácení dluhopisů se zaručila.

OKD si nevytvořila rezervy na pohledávky

„Standardně se na obdobné pohledávky vytváří v plánu rezerva,” řekl deníku Michal Žižlavský, který zastupuje společnost AWT v insolvenčním řízení.

OKD však takové rezervy nemá. Věřitelům předložilo propočty, podle nichž by uhradilo z uznaných pohledávek dvě a půl procenta, napsal list E 15. Žaloba by tak mohla ohrozit výplatu ostatních věřitelů.

Soud až na začátku příštího roku

Spor se však k soudu pravděpodobně nedostane dříve než na začátku příštího roku.

Související téma:

„U sporů, které se týkají OKD, se očekává, že začnou být věcně projednávány začátkem příštího roku. U společnosti Citibank se jedná o obsáhlou žalobu, kde budou například nutné překlady důkazů do českého jazyka, což může mít také vliv na délku řízení,” uvedla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová.

Reklama

Související témata:

Související články

Stát dosadí do vedení OKD svoje lidi

Stát dosadí do zadlužené černouhelné společnosti OKD vlastního finančního i provozního ředitele. Po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) to...

Výběr článků

Načítám