Hlavní obsah

Firmy protestovaly proti potrestání Applu. Mohou mít problém, varovala komisařka

Novinky, bož

Firmy, které protestovaly proti rozhodnutí Evropské komise v kauze Apple, mohou brzy čelit podobným problémům. Prohlásila to evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Apple má podle dřívějšího rozhodnutí doplatit Irsku na daních 13 miliard eur (zhruba 350 miliard korun).

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Komisařka uvedla, že si posvítí na společnosti, které protestovaly proti rozhodnutí komise v kauze Apple.

Článek

Komise chce podle Vestagerové přezkoumat, jestli další americké firmy v EU nevyužívaly podobné daňové výhody jako Apple. [celá zpráva]

Komisařka na Twitteru uvedla, že si posvítí na společnosti spojené se sdružením Business Roundtable. Jeho členové v pátek adresovali lídrům členských zemí osmadvacítky ostrý dopis, v němž žádali přehodnocení rozhodnutí v kauze Apple.

„Vyzývám vás, abyste ve spolupráci se svými kolegy toto rozhodnutí zvrátili a snažili se ukončit zneužívání vyšetřování státní pomoci, které podrývá schopnost vaší země i dalších členů EU určovat a vykládat své vlastní daňové zákony,“ napsal v dopise lídrům předseda sdružení Business Roundtable John Engler.

Business Roundtable sdružuje manažery významných amerických společností, mimo jiné Ernst & Young, Mastercard, Caterpillar nebo Walmart.

Vestagerová si za rozhodnutím stojí. Společnostem pohrozila před pondělním setkáním s americkým ministrem financí Jacobem Lewem a dalšími americkými politiky.

Lucembursko a GDF Suez

Vestagerová dále oznámila hloubkovou prověrku chování lucemburských daňových úřadů k francouzské energetické společnosti GDF Suez, přejmenované na Engie.

„Budeme podrobně prověřovat lucemburská daňová rozhodnutí vůči GDF Suez. Vypadá to, že jsou v rozporu s národními daňovými pravidly a umožnily GDF Suez platit nižší daně než jiné firmy,” prohlásila komisařka.

Irsko se brání

Evropská komise už dřív rozhodla, že se Irsko řadu let dopouštělo neoprávněné státní pomoci v podobě daňového zvýhodnění Applu.

Společnost mu proto má zaplatit 13 miliard eur (zhruba 350 miliard korun). Apple i Irsko to odmítly. [celá zpráva]

Podle irského ministra financí Michaela Noonana komise překročila pravomoci, protože daňové otázky jsou plně v kompetenci členských států.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám