Hlavní obsah

Aero představilo nový ukázkový letoun L-39CW

Novinky, Alex Švamberk
Odolena Voda

Ve vzduchu se ve čtvrtek představil nový letoun z dílny Aera Vodochody s označením L-39CW. Stroj má už zabudovaný americký proudový motor Williams FJ44, který bude pohánět novou generaci letadel L-39NG. Aero je chce začít dodávat od roku 2019.

Letová ukázka stroje L-39CW Albatros Video: Novinky

 
Článek

Stroj ve vzduchu doprovázel dvoumístný letoun L-159 Alca a L-29 Delfín, který stál na začátku úspěchů československého leteckého průmyslu v oblasti cvičných letadel.

Předváděcího letu se v Odoleně Vodě účastnili uživatelé cvičných letadel L-39 Albatros z dvanácti zemí. Byli mezi nimi piloti z Estonska, Tuniska, několika arabských států, ale i z Vietnamu.

Stroj ve vzduchu naznačil své možnosti, testovací pilot s ním provedl kromě efektních nízkých průletů i několik výkrutů a ukázal ho i v letu na zádech.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Aero L-39CW Albatros při předváděcím letu

„Dokázal by toho ještě víc, zatím jsme omezeni v manévrech, které s ním můžeme provádět,“ naznačil Novinkám možnosti stroje testovací pilot.

Ocenil také úspornost digitálně řízeného motoru, i když přiznal, že není tak výkonný jako DV-2 použitý v L-59 Super Albatrosu.

Demonstrátor L-39CW je už vybaven moderní avionikou a pilotnímu prostoru dominují displeje, takže by piloti z albatrosu nové generace mohli snadno přecházet na moderní nadzvukové proudové stroje.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Aera L-39CW Albatros, L-29 Delfín a L-159 Alca ve vzduchu

L-39CW má ještě křídla zakončená typickými vřeteny, ve kterých se nese palivo, zatímco nový stroj by už měl mít nádrže v křídlech.

První L-39 NG by měl vzlétnout v roce 2018. Odhadované náklady na vývoj činí asi miliardu korun. Finančně se na něm podílí i největší český obchodník s vojenským materiálem Omnipol.

„Naše účast je padesátiprocentní,“ řekl Novinkám ředitel firmy Michal Hon. „Ale náš vklad vidím ve financích, i ve využití našich kontaktů, máme aktivity po celém světě,“ dodal k možnostem prodeje stroje.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Kokpit Aera L-39CW Albatros

„Česká exportní banka je připravena podpořit vývoj i samotný export,“ řekl před účastníky 1. konference uživatelů cvičných letadel L-39 Albatros generální ředitel banky Karel Bureš. Mělo by jít o podporu v řádech stamiliónů korun ve chvíli, kdy se objeví reálný zájem zákazníků.

Jak ale řekl generální ředitel Aera Vodochody Giuseppe Giordo: „Prioritou není L-39NG. V současné době se soustředíme na stávající flotilu L-39.“

U šedesáti uživatelů z 45 zemí dosud létá na 700 albatrosů z 3000 vyrobených. L-39 je nejrozšířenějším proudovým cvičným letounem na světě. Firma se teď chce víc orientovat na současné provozovatele a napravit to, že tyto zákazníky trochu opomíjela.

„Naneštěstí jsme nevěnovali dostatečnou pozornost provozovaným letounům. Strategií Aera Vodochody je teď spolupráce se stávajícími uživateli a také to, aby měli co nejširší podporu v logistice a údržbě,“ dodal Giordo.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Účastníci konference před letadlem L-39CW Albatros

Proto také Aero Vodochody s Omnipolem uspořádalo vůbec první setkání uživatelů těchto strojů, z nichž první sjel z výrobní linky před 45 lety. Aero nabídne i možnost modernizace stávajících letounů včetně zabudování nové avioniky a motoru.

Bývalý velitel českého letectva generál Libor Štefánik upřesnil, že nepůjde jen o servis. Za klíčové považuje ustavení skupiny uživatelů strojů L-39 a jejich společný projekt pro výcvik.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Účastníci konference u stroje L-39CW Albatros

„Nechceme budovat projekt na zelené louce, je tu LOM Praha a Centrum leteckého výcviku v Pardubicích. Pokud do toho půjdeme společně, ušetříme značné prostředky,” nastínil plány Štefánik. „V to projektu (výcviku) hraje jednu z hlavních rolí L-39NG,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám