Hlavní obsah

Temelín znovu začne vyrábět elektřinu až začátkem října

Právo, ch

ČEZ znovu odložil termín připojení druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín do sítě. Po odstávce dlouhé 95 dní dodával elektřinu jediný den. 7. září ho energetici opět odstavili. ČEZ teď posunul jeho opětovné spuštění z 21. září na 1. října kvůli úpravám těsnění ložiskových stojanů turbíny. Mimo provoz jsou tak oba bloky elektrárny.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Z kontrol provedených po rozebrání zařízení vyplynula i příčina problému. Tím byla malá vůle v několika olejových vložkách. Vůli budeme zvětšovat o 0,3 mm. Úprava proběhne na speciálním stroji ve výrobním závodě v Plzni. Segmenty těsnění ložiskových stojanů byly v úterý odvezeny k provedení úprav výrobcem,“ popsal Právu příčinu trvající odstávky mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Zdůraznil, že funkčnost těsnicích vložek porušena nebyla. To znamená, že nové vložky byly těsné, k úniku oleje nedošlo.

Důležité je však jejich nastavení, které se pohybuje v setinách milimetrů. Musí být dostatečně blízko k rotoru, aby nedošlo k úniku oleje, na druhou stranu musí mít vůli vůči rotoru, aby nedocházelo ke kontaktu.

BEZ KOMENTÁŘE: Nad Temelínem se proháněl filmařský dronVideo: ČEZ

Elektrárna nedodává elektřinu ani z prvního bloku, neboť na něm trvá od 26. srpna  plánovaná odstávka v souvislosti s výměnou části paliva. To již bylo, jak Sviták upřesnil, z reaktoru vyvezeno a probíhá transport kontejnerů s použitým palivem do skladu. Souběžně pokračují kontroly turbíny a bezpečnostních systémů.

Související téma:

Foto: Václav Brom

Temelín vyrobil v říjnu letošního roku nejvíce elektřiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám