Hlavní obsah

V kunovické Aircraft Industries vyhlašují stávkovou pohotovost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odbory v kunovické továrně na letadla Aircraft Industries rozhodly o vyhlášení časově neomezené stávkové pohotovosti. Platit by měla od středy. Firma je podle odborářů ohrožena postupem jejího majitele a hrozí, že výroba bude přesunuta do Ruska, řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Dopravní letoun L 410 NG kunovické firmy Aircraft Industries

Článek

Stávková pohotovost bude platit od středy, oznámil kunovický odborový předák Josef Mikula. Důvody vyhlášení stávkové pohotovosti neuvedl. Vše bude zveřejněno ve středu, řekl Mikula, který je také členem dozorčí rady Aircraft Industries.

Podle úterního vyjádření šéfa ČMKOS hrozí úplný zánik výroby letadel v Kunovicích. "Začala se tam překládat všechna dokumentace do ruštiny, takže ta továrna se zcela zruší a přesune se do Ruska se vším všudy," řekl Středula. Takovým krokem by byl podle něj ohrožen celý letecký průmysl v Česku.

Aircraft Industries vlastní ruská společnost Uralský těžební a hutní závod (UGMK). Jeho ředitel Andrej Kozicyn loni řekl, že v roce 2020 by mohla začít výroba letadel pro regionální dopravu L-410 v Rusku. Z vyjádření ale neplynulo, zda má být výroba přenesena nebo bude probíhat souběžně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám