Hlavní obsah

Víno, jablka a švestky budou díky mariánskému létu sladší

Slunečné počasí bez dešťů, které vládne od konce srpna, přeje dozrávání ovoce. Díky mariánskému létu, jak se teplému a suchému počasí na začátku září říká, budou švestky, jablka a vinná réva sladší než v předchozích letech.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hrozny budou díky teplu a suchu sladší než v předchozích letech.

Článek

Podle Rudolfa Kovaříka, meteorologa ze Šindelové na Sokolovsku, obvykle trvá mariánské léto čtyři až šest dnů. „Takhle dlouhé mariánské léto, jak ho nyní zažíváme, obvyklé není. Současné počasí je opravdu výjimečné,“ řekl Právu.

Dodal, že podle záznamů, jež si vede, bylo takhle dlouhé mariánské léto v roce 1983.

„Začíná třetí týden, kdy jsou teploty vysoce nadnormální o tři až šest stupňů,“ dodal Kovařík. Za vším podle něho stojí neustále se obnovující tlakové výše.

Srážky se odpařily

„Ona se vždycky přesune z oblasti Azorských ostrovů přes Evropu a letí na východ a po její zadní straně proudí teplý vzduch, který má schopnosti dělat s teplotami neuvěřitelné věci. Ráno jsou teploty mezi šesti a deseti stupni, odpoledne na třicítce. S tímto počasím jsou spojena i sucha,“ konstatoval meteorolog.

„A ženy mají v tomto období problém se obléknout. Ráno, když jdou do práce, je jim zima, odpoledne, když se vracejí, tak je vedro,“ dodal s úsměvem.

Na povrchu chybí podle Kovaříka od 30 do 50 litrů srážek. „Už tři týdny neprší. Srážky, co byly v objemu šesti milimetrů předminulý týden v neděli, se tak zase odpařily,“ řekl.

„Srážky, které měly přijít minulý týden, tak nebyly, protože studená fronta, jež je měla přinést, se rozpadla,“ krčil rameny meteorolog s tím, že tato situace vydrží do čtvrtka.

„Ve čtvrtek v noci přijde výrazná fronta a za ní se podstatně ochladí, takže v pátek a v sobotu se budou teploty pohybovat do třinácti do šestnácti stupňů,“ uvedl Kovařík.

Sucho se podle meteorologa v přírodě brzy projeví. „Hlavně na dřevinách, které začnou rychleji žloutnout, následovat bude opad listí. Naopak toto počasí je velice příznivé pro dozrávání vína. Jablka a švestky nebudou tak kyselé, protože sluníčko má pro dozrávání ovoce velmi příznivý vliv,“ poznamenal.

Jako rok 1947

Největším negativem suchého počasí je podle Kovaříka velké nebezpečí požárů. „Jižní strany lesů jsou nyní vyprahlé do pěti centimetrů hloubky,“ dodal meteorolog.

„Co se týká hub, tak vlivem sucha už roste jen asi deset procent toho, co rostlo v předcházejícím období. V hlubokých vlhčích místech ještě něco přežívá, ale bohužel je třeba říct, že houby jsou hodně červavé. Sucho houbám absolutně nepřeje,“ řekl Kovařík.

Také podle dlouhodobé předpovědi, kterou vydal Meteopress, to vypadá, že nejbližších 30 dní bude teplotně nadprůměrných a srážkově podprůměrných. Podle Dagmar Honsové z Meteopressu jsou současné teploty výrazně nadprůměrné, a to o plných sedm stupňů a odpovídají teplotám vrcholu prázdnin, tedy na přelomu července a srpna.

Například ve středočeském Husinci naměřili v pondělí 33,2 stupně Celsia, teplotní rekordy byly překonány i na desítkách dalších míst. „Teploty jsou shodné se středomořskými letovisky na jihu Evropy. Naposledy bylo v září takto dlouhé slunečné a tropické období v suchém roce 1947,“ uvedla Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám