Hlavní obsah

Volných míst je nejvíce za osm let. Nezaměstnanost klesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku v srpnu po červencovém růstu na 5,4 procenta klesla na 5,3 procenta. Uchazečů o zaměstnání bylo ke konci měsíce 388 474, což je nejméně za srpen od roku 2008, informoval ve čtvrtek Úřad práce ČR. Volných míst je přes 139 tisíc, nejvíce za posledních osm let.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Loni v srpnu byla nezaměstnanost 6,2 procenta.

Nejnižší nezaměstnanost ke konci srpna vykázaly okresy Rychnov nad Kněžnou (dvě procenta) a Praha-východ (2,1 procenta). Nejvyšší byla v okresech Most (10,8 procenta) a Karviná (10,7 procenta).

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Nezaměstnanost v Česku je v rámci Evropské unie druhá nejnižší po Maltě.

„S klesající nezaměstnaností roste nabídka volných pracovních míst. Na jedno místo tak statisticky připadají méně než tři uchazeči, přičemž situace se mezi jednotlivými regiony výrazně liší. Tam, kde jsou velké úspěšné exportní firmy – jako třeba automobilky – na jedno volné místo nepřipadá ani jeden celý uchazeč,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

„Dlouhodobě slabé regiony jako severní Morava a západní Čechy jsou stále na špici, i když i tam se v průběhu situace výrazně zlepšila. O jedno místo se tam uchází více než deset lidí,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám