Hlavní obsah

V Temelíně nastartovali druhý blok

Právo, Pavel Orhoz
Aktualizováno

Personál Jaderné elektrárny Temelín nastartoval v noci na neděli reaktor druhého bloku. Následují fyzikální i energetické testy a výrobu elektřiny plánuje ČEZ obnovit během nadcházejícího týdne.

Foto: JETE

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Teď následují fyzikální a energetické testy. Jimi ověřujeme například správnost zavezení paliva nebo účinnost regulačních tyčí,“ poznamenal mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Výkon reaktoru zvyšuje provozní personál pozvolna, trendem jedno procento za minutu. „Výkon řídíme změnou koncentrace kyseliny borité ve vodě primárního okruhu. Do výkonu reaktoru 30 procent vyvážíme turbínu a provedeme sérii testů zaměřených na chování aktivní zóny reaktoru,“ doplnil Sviták.

K připojení bloku k přenosové soustavě dochází cca 40% výkonu reaktoru. Obnovit výrobu elektřiny by měl druhý blok během několika dní. Záležet bude na průběhu a výsledcích testů během najíždění bloku.

Elektřinu druhý blok nevyrábí od 3. června. Na prvním bloku pokračuje plánovaná odstávka pro výměnu paliva. Aktuálně běží 8. den odstávky. Je demontován reaktor a z jeho aktivní zóny se vyváží palivo.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,025 miliard kilowatthodin elektřiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám