Hlavní obsah

Irsko se odvolá proti daňovému rozhodnutí Bruselu vůči Applu

Aktualizováno

Irská vláda podá k soudu EU odvolání proti rozhodnutí Evropské komise (EK) ohledně údajného daňového zvýhodňování americké technologické společnosti Apple. Koaliční vláda se ve prospěch odvolání rozhodla na své páteční schůzce.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo Applu s vlajkou EU v pozadí

Článek

Komise v úterý rozhodla, že Irsko řadu let poskytovalo společnosti Apple neoprávněné daňové výhody, a firma by tak měla na daních do irské státní pokladny doplatit až 13 miliard eur (zhruba 350 miliard korun) plus úroky.

Rozhodnutí v Irsku nakonec podpořili i nezávislí členové vlády, kteří vůči němu měli zpočátku námitky. Vláda nechá své rozhodnutí posvětit parlamentem, řekl mluvčí vlády podle agentury Reuters.

Podle EK Apple v Irsku platil na daních mezi jedním až 0,005 procenta, firma to ale popřela. Šéf Applu Tim Cook rozhodnutí komise označil za „politickou hovadinu” a snahu přesunout do Evropy daně, které by měly být placeny v USA. [celá zpráva]

Postup Bruselu kritizují i USA

Samotní obyvatelé Irska nemají podle agentury Reuters na rozhodnutí komise jednotný názor. Mnozí si uvědomují, že dlouhodobá prosperita země je založena na otevřenosti vůči zahraničním investorům, jiní by byli raději, kdyby se vláda nevzdávala peněz, které by podle rozhodnutí komise měla na Applu vymoci.

Související téma:

Postup EK vůči americkým společnostem působícím v EU vyvolal už dříve ostrou reakci amerického ministerstva financí. Podle jeho názoru se Evropská komise nepřiměřeně zaměřuje na firmy z USA a vytváří „nadnárodní daňový úřad”. Komise už zasáhla proti americkému řetězci Starbucks a vyšetřuje další americké společnosti Amazon a McDonald’s.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám