Hlavní obsah

Česká ekonomika rostla o 2,6 procenta, statistici mírně vylepšili odhad

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,6 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více, než předpokládal předběžný odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ve srovnání s prvním čtvrtletím se HDP zvýšil o 0,9 procenta, uvedl v pátek úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Hlavními faktory růstu byly silná zahraniční poptávka a růst výdajů na spotřebu domácností, které oproti loňsku rostly o 2,2 procenta.

„Příznivý hospodářský vývoj pokračoval ve většině odvětví tuzemské ekonomiky, s výjimkou stavebnictví,” uvedl Vladimír Kermiet z ČSÚ.

Úspěšná podle něj byla česká ekonomika ve druhém čtvrtletí i z pohledu zahraničního obchodu, jehož saldo bylo meziročně vyšší o 34,2 miliardy.

„V číslech za druhý kvartál se neprojevují nejistoty v podobě vývoje eurozóny či v souvislosti s brexitem. České firmy mají příznivé vyhlídky na letošní rok. Průzkum PwC mezi jejich generálními řediteli ukazuje, že většina z nich očekává růst tržeb a plánuje nabírat a expandovat,“ řekl partner PwC ČR Jiří Moser.

Růst české ekonomiky je nicméně slabší než loni, kdy k rekordnímu přírůstku HDP o 4,5 procenta pomohly investice související hlavně s dočerpáváním eurodotací z končícího období.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám