Hlavní obsah

Přiznejme si to, jednání o volném obchodu mezi EU a USA zkrachovala, řekl německý ministr

– Berlín

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel se pro televizí ZDF vyjádřil, že jednání o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy v podstatě zkrachovala.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléčka Angela Merkelová a vicekancléř Sigmar Gabriel

Článek

„Podle mého názoru rozhovory s USA de facto ztroskotaly, ačkoli to nikdo ve skutečnosti nepřiznává,” uvedl podle agentury AP vicekancléř. Dodal, že během čtrnácti kol rozhovorů se zástupci EU a USA nedohodli na žádné z 27 projednávaných kapitol.

Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by měla odstranit některé zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Zástupci Evropské komise o TTIP jednají s americkou stranou už od roku 2014.

Chystají se protesty

„Jako Evropané se přirozeně nemůžeme podrobit americkým požadavkům,” řekl Gabriel. Nicméně podpořil dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou známou jako CETA, která již byla dojednána.

V některých německých městech jsou na 17. září ohlášeny demonstrace jak proti TTIP, tak proti dohodě CETA, uvedla agentura DPA.

Zastánci TTIP tvrdí, že tato smlouva oběma stranám přinese mimo jiné rychlejší hospodářský růst. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní také řada aktivistů a dalších skupin - podle nich i kvůli netransparentnosti a možným dopadům na zemědělství a životní prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám