Hlavní obsah

Majetek Billa Gatese dosáhl 90 miliard dolarů, to je polovina HDP Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodnota majetku nejbohatšího člověka světa Billa Gatese se vyhoupla na nové mnohaleté maximum 90 miliard dolarů (2,2 biliónu korun). Napsala to agentura Bloomberg, která sleduje změny hodnoty majetku světových miliardářů svým indexem. Majetek zakladatele Microsoftu se rovná zhruba 0,5 procenta ročního výkonu americké ekonomiky a polovině ročního HDP Česka.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Bill Gates

Článek

Proti prvním měsícům roku zakladatel společnosti Microsoft zbohatl o téměř 20 procent a jeho majetek je nyní o 13,5 miliardy dolarů vyšší než majetek světové miliardářské dvojky - španělského oděvního magnáta Amancia Ortegy.

Na konci minulého týdne se tržní hodnota Gatesova majetku dostala na 90 miliard dolarů. Gates za to vděčí růstu akcií firem, do nichž investuje, jako je například Canadian National Railway nebo Ecolab.

Gatesův majetek nyní odpovídá asi půl procentu ročního výkonu americké ekonomiky či zhruba polovině hrubého domácího produktu Česka. Roční HDP České republiky podle odhadů ministerstva financí v roce 2015 dosáhlo 4,47 biliónu korun.

V případě nejbohatšího muže světa nicméně nejde o historický rekord, podle odhadů časopisu Forbes jeho majetek nakrátko přesáhl 100 miliard dolarů v roce 1999, předtím než v neprospěch Microsoftu rozhodl americký antimonopolní úřad a na přelomu tisíciletí praskla „bublina” technologických akcií.

Pro srovnání, majetek nejbohatšího Čecha Petra Kellnera Forbes letos na jaře vyčíslil na 10,6 miliardy dolarů (264 miliardy korun).

Anketa

Závidíte Billu Gatesovi majetek v hodnotě 2,2 biliónu korun?
Ano
30,7 %
Ne
69,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1657 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám