Hlavní obsah

Věřitelé OKD schválili reorganizaci firmy

Právo, ČTK, plk
Aktualizováno

Podnik OKD půjde do reorganizace. Rozhodli o tom hlasováním věřitelé firmy na Krajském soudě v Ostravě. Proti reorganizaci byl jediný z přítomných věřitelů, čtyři se zdrželi.

BEZ KOMENTÁŘE. Hlasování o reorganizaci OKDVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Usnesení o povolení reorganizace vydá soud v nejkratší možné době, řekl soudce Petr Kula.

Foto: Pavel Karban, Právo

Věřitelé rozhodují o osudu OKD. Pohled do zaplněné soudní síně

Vedení OKD dostalo za úkol sestavit reorganizační plán, který pak budou věřitelé a soud schvalovat. Věřitelé rozhodli také o tom, že insolvenčním správcem zůstane Lee Louda. Změnit správce nechtěl ani jeden přítomný věřitel.

Schválení reorganizace znamená, že podnik bude fungovat dál. Ztrátové šachty se utlumí postupně a také budou postupně propouštěni zaměstnanci. Některé doly budou v provozu zřejmě až do roku 2023.

Foto: Pavel Karban, Právo

Soudce Petr Kula

Konkurz by znamenal prakticky okamžitý zánik firmy a bezprostřední propouštění více než 11 tisíc zaměstnanců.

Z 551 věřitelů, kteří přihlásili své pohledávky vůči OKD, dorazilo k soudu přes 110 věřitelů.

Po hlasování o osudu firmy hlasovali věřitelé o věřitelském výboru. Nejprve nepotvrdili ve funkci členy toho prozatímního, v němž zasedali zástupci největšího věřitele OKD, společnost AWT, a dále Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna (RBP) a Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Věřitelská schůze nejprve rozhodla o tom, že věřitelský výbor bude nově čtyřčlenný, pro bylo 84,39 procenta přítomných věřitelů. Staronovými členy věřitelského výboru zvolili ČSSZ, RBP a AWT, novým členem a jediným z celé čtveřice zajištěným věřitelem je společnost Zeppelin CZ, dodavatel důlních strojů.

Pohledávky OKD přesahují 20 miliard korun. Insolvenční správce ale většinu z nich neuznal. Uznané pohledávky dosahují téměř tří miliard korun.

Reklama

Související články

Tykač už nemá zájem o koupi OKD

Miliardář Pavel Tykač ztratil zájem o koupi těžební společnosti OKD, která je v úpadku. Oznámil, že ukončil jednání s majiteli OKD, firmou Ad Hoc Group (AHG)....

Výběr článků

Načítám