Hlavní obsah

Z EU dostali nejvíc peněz na obyvatele Slováci, Češi jsou hned za nimi

Brusel

Slovensko loni získalo v přepočtu na jednoho obyvatele nejvíc peněz z rozpočtu Evropské unie. Česká republika byla na druhém místě, z Bruselu do Prahy přišlo na jednoho občana ČR 541 eur (14 600 Kč). Ukazují to údaje zveřejněné ve středu Evropskou komisí. Bilanci jednotlivých členských států spočítala agentura DPA.

Článek

Slovensko loni z evropského rozpočtu získalo na obyvatele 571 eur (15 400 Kč), tedy o 30 eur víc neže Česká republika. S odstupem za Českem následuje Maďarsko, které na obyvatele dostalo 471 eur (12 700 Kč), a Řecko se 456 eury (12 300 Kč) na hlavu.

Největšími čistými plátci do evropského rozpočtu zůstávají Němci, na počet obyvatel ale do společné pokladny nejvíc poslali Švédové. Ti v přepočtu na obyvatele do společné evropské pokladny loni 226 eur, Nizozemci pak 219 eur, Britové 178 eur a Němci 176 eur.

Německo loni v obsolutních číslech do rozpočtu EU poslalo 14,3 miliardy eur (386,6 miliardy Kč). Následovaly ho Británie a Francie.

Největší plátci nejvíc profitují

Mluvčí Evropské komise ve středu zdůraznila, že evropský rozpočet je ve srovnání s rozpočty národními velmi malý. Rozpočtoví experti navíc upozorňují, že zveřejněná čísla o čistých plátcích a příjemcích peněz z rozpočtu EU nevypovídají nic o výhodách, které jednotlivé země z členství v evropském bloku mají.

Například největší čistí plátci podle nich zároveň nejvíce profitují ze společného evropského trhu.

Částka, kterou země do společného rozpočtu zaplatí nebo z něj dostane, záleží především na výkonu jejího hospodářství.

Reklama

Výběr článků

Načítám