Hlavní obsah

Zisk ČEZ klesl o deset procent na 13,8 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ klesl meziročně v pololetí o deset procent na 13,8 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy činil 33,1 miliardy korun, což je proti loňskému roku pokles o 2,4 miliardy. Důvodem jsou nižší prodejní ceny elektřiny, oznámil v úterý mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Uhelná elektrárna Počerady skupiny ČEZ na Lounsku

Článek

„Negativní dopad rozšířených kontrol svarů v jaderných elektrárnách na zisk v prvním pololetí se nám podařilo více než kompenzovat vyšší a efektivnější výrobou v uhelných elektrárnách a zejména díky zisku z obchodování s komoditami,“ uvedl ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Celkově proto výroba z tradičních zdrojů za první pololetí klesla jen o jedno procento. Přispělo k tomu též dokončení komplexní obnovy všech tří bloků Elektrárny Prunéřov.

Čekají zisk 18 miliard

Za celý letošní rok Skupina ČEZ nadále očekává očištěný čistý zisk na úrovni 18 miliard korun. Odhad provozního zisku firma snížila o dvě miliardy na 58 miliard,  zejména z důvodu prodloužení odstávek jaderných zdrojů a posunu očekávaného rozhodnutí soudu ohledně plnění závazku Správy železniční dopravní cesty z roku 2011.

Samotný dopad odstávek jaderných elektráren do celoročního provozního zisku odhaduje finanční ředitel ČEZ Martin Novák na tři miliardy korun proti tomu, kdyby bloky vyráběly na plný výkon.

"Celkový dopad v penězích proti tomu, co jsme očekávali, je asi 2,5 miliardy korun. Z toho 600 miliónů je dopad do prvního pololetí, ve druhém pololetí pak očekáváme dopad 1,9 miliardy korun," uvedl Novák.

ČEZ v minulém roce rozšířil především v Jaderné elektrárně Dukovany kontroly svarů, v jejichž dokumentaci byly nesrovnalosti. Technici navíc provádějí zkoušky zařízení a investice, jež ČEZ potřebuje dokončit kvůli podání žádosti o nové povolení provozu, které ještě potřebuje získat pro tři ze čtyř bloků elektrárny.

Akcie klesly

Pololetní výsledek je horší než odhady analytiků, kteří očekávali čistý zisk v rozmezí 14,7 až 15,6 miliardy korun. Akcie ČEZ na burze v Praze ráno po oznámení výsledků klesaly téměř o čtyři procenta a prodávaly se za 433 koruny za kus.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží prostřednictvím ministerstva financí zhruba 70 procent akcií.

Reklama

Související články

ČEZ chce miliardy za odstávky Dukovan

Energetická firma ČEZ chce po společnosti Škoda JS miliardy korun za škody způsobené několikaměsíčními odstávkami v Jaderné elektrárně Dukovany. Uvedl to...

Výběr článků

Načítám