Hlavní obsah

Boeing uvažuje o ukončení výroby legendárního modelu 747

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Boeing by mohla kvůli klesajícím zakázkám ukončit produkci letounu 747 známého jako Jumbo Jet. Uvedla to firma ve zprávě pro regulační úřady, napsal deník The Wall Street Journal. Boeing vyrábí letouny 747 již téměř půl století.

Foto: Jason Redmond, Reuters

Boeing 747 na letišti v Seattlu

Článek

Jumbo Jet byl po několik desetiletí největším dopravním letounem světa. Boeing dodal zákazníkům od roku 1970, kdy letoun 747 představil, více než 1500 kusů.

Upravenou verzi tohoto stroje využívá i americký prezident, na turné s ním létá například kapela Iron Maiden.

Podle odborníků na leteckou historii tento stroj výrazně přispěl ke zvýšení dostupnosti letecké přepravy, protože díky velké kapacitě snížil náklady na přepravu cestujících, kterých se do něj vejde až 600.

Boeing od září plánuje vyrábět pouze šest letounů 747 ročně. Společnost má nyní zakázky na 21 těchto strojů. O dalším osudu výroby zřejmě rozhodne nový generální ředitel podniku Dennis Muilenburg, kterému byly pouze dva roky, když Boeing začal přijímat na Jumbo Jet první zakázky, upozornil list.

Boeing tento týden oznámil, že v letošním druhém čtvrtletí prodělal 234 miliónů dolarů (5,7 miliardy Kč). Firma tak vykázala čtvrtletní ztrátu poprvé za téměř sedm let. Hlavním konkurentem Boeingu je evropský Airbus.

Reklama

Výběr článků

Načítám