Hlavní obsah

Mládek navrhne půjčku OKD 700 miliónů a zestátnění báňské záchranky

Právo, plk

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) předloží ve středu vládě návrh půjčit těžební firmě OKD, která je v insolvenci, 700 miliónů korun. Také navrhne zestátnění Báňské záchranné služby (BZS), jež je nyní dceřinou firmou OKD. Mládek to řekl na tiskové konferenci v Ostravě.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a moravskoslezský hejtman Miroslav Novák na tiskové konferenci v Ostravě

Článek

"Je velmi důležité, aby ten materiál prošel. Státní podnik Prisko půjčí 700 miliónů korun OKD v insolvenci. Bude to mít zajištěno pohledávkou za podstatou, čili tou nejbezpečnější pohledávkou. To by mělo zajistit fungování firmy minimálně do konce roku," řekl Mládek.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) minulý týden rovněž mluvil o tom, že v návrhu předkládaném vládě bude částka 700 miliónů korun, kterou podle něj firma možná ani nebude celou potřebovat a měla by jí vyjít i na příští rok.  [celá zpráva]

Podle Mládka je také důležité, aby báňská záchranka, která zaměstnává 185 lidí, byla v rukou státu. „Buď se státu podaří akciovku odkoupit od správce konkurzní podstaty, nebo nepodaří, a pak ji státní podnik Diamo založí znovu a převede tam ty lidi, protože v té báňské službě jsou klíčoví ti lidi, kteří to umí dělat,“ nastínil plán, jak získat BZS.

Propouštění mají likvidovat ekologické škody

Třetí bod, který však chce ministr průmyslu a obchodu navrhnout na vládě, až dojde ke skutečnému propouštění lidí, je použití státního podniku Diamo k likvidaci ekologických škod v Moravskoslezském kraji. Na práce by mělo Diamo zaměstnat právě propuštěné horníky především starší 50 let se základním vzděláním. Tento materiál už Mládek jednou na vládě předložil, ale nezískal pro něj podporu.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

„Protože se domnívám, že to bude vhodná doplňková cesta, která vyřeší dvě věci najednou. Poskytne zaměstnání propuštěným lidem z OKD a zároveň pomůže s odstraňováním ekologických škod, kterých je tady (na Ostravsku a Karvinsku) za 200 let hornické a jiné průmyslové činnosti opravdu hodně,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám