Hlavní obsah

Temelín kvůli horku ochlazuje jeden blok čtyřmi věžemi

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaderná elektrárna Temelín (JETE) připojila kvůli horku na jeden výrobní blok čtyři věže. Energetici tak navíc ještě získají stejné množství elektřiny, jako vyprodukuje například velká fotovoltaická elektrárna. Dočasné opatření ale platí, jak Právu řekl šéf provozu temelínské elektrárny Ondřej Češka, jen během odstávek.

Foto: JETE

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Je pravda, že jaderné elektrárny vyrábějí proud stále, bez ohledu na počasí nebo roční dobu. Vnější teplota ale naši produkci přeci jen trochu ovlivňuje. Připojením dalších věží lépe chladíme vodu, která proudí z věží do kondenzátorů, a nepatrně zvyšujeme účinnost turbosoustrojí. A i když jde jen o procenta či jejich desetiny, jsou to megawatty,“ podotkl Češka.

Nominální výkon každého z temelínských bloků je po modernizaci turbosoustrojí 1080 megawatt elektrických. V závislosti na teplotě vzduchu a počtu připojených věží se ale jejich skutečná výroba pohybuje od 1060 MWe do 1100 MWe. I když jde o zdánlivě malý rozdíl, v případě největšího českého zdroje představuje například celý výkon velké vodní elektrárny Kamýk.

Související téma:

Foto: Václav Brom

Temelín vyrobil v říjnu letošního roku nejvíce elektřiny.

Temelín využívá všechny čtyři chladicí věže pro druhý blok od středy večer. Do obvyklého stavu, kdy jsou ke každé výrobní jednotce připojeny dvě věže, se Temelín vrátí po skončení odstávek nutných pro výměnu paliva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám