Hlavní obsah

Zisk Unipetrolu v pololetí klesl o 38 procent

Aktualizováno

Čistý zisk petrochemického holdingu Unipetrol v pololetí meziročně klesl o 38 procent zhruba na tři miliardy korun. Tržby klesly o 32 procent na 38,2 miliardy korun. Důvodem byl další pokles ceny ropy a meziročně nižší prodeje petrochemických produktů kvůli nehodě na etylénové jednotce v Záluží u Litvínova z poloviny loňského srpna.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Chemický závod v Záluží u Mostu

Článek

V samotném druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně vzrostl o čtyři procenta na 3,1 miliardy korun. Tržby klesly o 37 procent na 20,6 miliardy korun. Analytici podobné výsledky očekávali.

 Vinny rovněž odstávky

Vedle nehody na etylénové jednotce ovlivnily výsledky pravidelná odstávka chemického areálu u Litvínova a neplánovaná odstávka rafinérie v Kralupech. Využití rafinérských kapacit tak ve druhém čtvrtletí meziročně kleslo z 95 procent na 46 procent.

Foto: čtenář Novinek

Požár Unipetrolu zachycený jedním ze čtenářů

Pozitivně se do vytvořeného zisku promítla platba pojistného v souvislosti s výbuchem na etylénové jednotce ve výši 3,9 miliardy korun, vyšší prodeje rafinérských produktů a také meziročně vyšší prodeje maloobchodního segmentu.

 V následujících týdnech obnovení výroby

Podle Modrzejewského firma nyní dokončuje opravu etylénové jednotky a v následujících týdnech začne s postupným najížděním výroby. Očekává, že odhadovaný ušlý obchodní zisk za druhé čtvrtletí v důsledku havárie etylénové jednotky by měl přinést nárok na 1,3 miliardy Kč od pojišťovny.

Kralupská rafinérie začne být podle posledních odhadů uváděna do provozu na začátku října. Společnost odhaduje ušlý zisk za 2. čtvrtletí na 300 miliónů korun a náklady na opravu škod na 400 miliónů korun.

Majiteli Unipetrolu vzrostl zisk o 18 procent

Největší polská rafinérská společnost PKN Orlen, která Unipetrol vlastní, zvýšila čistý zisk ve druhém čtvrtletí o 18 procent na 1,61 miliardy zlotých (téměř deset miliard Kč). K nečekaně lepšímu výsledku jí pomohly kompenzace za požár v českém Unipetrolu.

Analytici oslovení agenturou Reuters předpokládali čistý zisk ve výši 1,58 miliardy zlotých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám