Hlavní obsah

Přidáte-li horníkům z OKD, přidejte i těm na Mostecku, žádá odborář Středula

Novinky, zpe

Kompenzaci ve výši sedm až osm tisíc by měli podle předáka odborářů Josefa Středuly dostávat kromě horníků z OKD i ti z Mostecka, kteří o práci přijdou v souvislosti s útlumem těžby na lomu ČSA. Středula to novinářům řekl po pondělním jednání ekonomických ministrů. Proti se staví ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Foto: archiv, Právo

Důl ČSA na archivním snímku

Článek

„Kompenzace by tady být měla. Někteří ministři mluví o dotování soukromých firem, ale vláda rozhodla, že horníci nebudou mít práci. Vláda rozhodla o limitech, musí nést plnou zodpovědnost,“ prohlásil Středula.

Svými slovy narážel na Babiše, který dlouhodobě říká, že nevidí důvod kompenzovat penězi daňových poplatníků soukromou firmu.

Kompenzace by podle Středuly měly být ve stejné výši jako pro horníky z OKD. „Měli by mít stejné kompenzace, jako na severní Moravě. Obzvlášť když má Ústecký kraj největší nezaměstnanost,“ zdůraznil odborář.

Horníci z OKD dostanou až osm tisíc

Stát v květnu rozhodl, že dá propuštěným zaměstnancům z OKD každý měsíc příspěvek ve výši sedm až osm tisíc korun. Vyplácet ho bude po dobu několika měsíců, maximálně tři roky.

Výše příspěvku se bude lišit podle toho, jestli zaměstnanec pracoval v podzemním hlubinném dolu nebo v povrchových profesích. Doba vyplácení bude záležet na odpracovaných letech.

O kompenzaci, která by se mohla týkat asi 1900 horníků z Mostecka, bude 25. července jednat tripartita. O dva dny později ji bude řešit vláda.

Babiš proti

Šéf státní kasy Babiš se jednání neúčastnil. Dlouhodobě je však proti. „Nevidím důvod kompenzovat penězi daňových poplatníků soukromou firmu, když ta firma vydělává miliardy a platí nízké poplatky za uhlí, které patří státu,“ řekl ČTK. Podotkl, že pokud má ČSSD nějakou dohodu s miliardářem Pavlem Tykačem za kompenzaci za neprolomení limitů v lomu ČSA, budou ministři za ANO ve vládě určitě přehlasováni.

Středula také po pondělní schůzce uvedl, že na schůzi tripartity navrhne, aby se minimální mzda zvýšila ze současných 9900 korun na 11 500 korun. „Je potřeba dosáhnout minimálně 40 procent průměrné mzdy. Obáváme se, že to tak nedopadne,“ konstatoval skepticky.

Anketa

Měl by stát poskytnout horníkům z Mostecka stejné kompenzace jako těm z OKD?
Ano
19,7 %
Ne
80,3 %
Celkem hlasovalo 919 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám