Hlavní obsah

Britská centrální banka nehnula se sazbami, libra ihned posílila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská centrální banka Bank of England ve čtvrtek ponechala základní úrokovou sazbu nezměněnou na hodnotě 0,5 procenta. Analytici přitom očekávali snížení sazby v domnění, že bankéři se pokusí zmírnit dopady brexitu na ekonomiku. Britská libra po oznámení ihned posílila.

Foto: Phil Noble, Reuters

Článek

Jedna libra se dopoledne prodávala za zhruba 1,321 dolaru, po oznámení rozhodnutí sazby nesnižovat vyskočila na 1,338 dolaru za libru.

Jen mírně měna posílila i k euru z 1,191 eura za libru na 1,199 eura za libru. Lehké zvýšení zaznamenala libra i ke koruně, z hodnoty 32,16 na 32,4, plyne z informací serveru Patria.

Zisky zase ztratí, předpokládá analytik

Analytici předpokládají, že banka ke snížení sazeb přikročí v srpnu. „Nejistota spojená s výsledkem referenda o brexitu přinutí centrální banku pohnout s úroky poprvé od krizového roku 2009,” uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Předpokládá, že měna dnešní zisky neudrží a bude během dalších měsíců ztrácet.

„Její kurz proti dolaru by se měl ke konci roku dostat až k úrovni 1,26. Zároveň však očekáváme oslabení eura vůči dolaru a s tím i koruny. Hodnota libry by se tak v eurovém i korunovém vyjádření už do konce roku neměla zásadně měnit,” předpokládá Dřímal.

Bank of England drží svou hlavní sazbu na 0,5 procenta od března 2009, připomněla ČTK.

Centrální banka má zatím jen málo takzvaných tvrdých dat, která by dokazovala, jak silně výsledek referenda druhou největší ekonomiku EU zasáhl. Nový britský ministr financí Philip Hammond ve čtvrtek odmítl nutnost zavést nouzový rozpočet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám