Hlavní obsah

Češi budou chtít přitáhnout z Británie centrály korporací i evropské úřady

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká diplomacie by se měla snažit využít odchodu Velké Británie z Evropské unie k přesunu některých unijních agentur do České republiky. Podobně by se k nám mohly přesunout i centrály některých nadnárodních společností, které budou mít zájem zachovat svá sídla v EU.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády Tomáš Prouza

Článek

Ve čtvrtek to uvedl státní tajemník pro Evropské záležitosti Tomáš Prouza, podle něhož lze vystoupení Británie vnímat i jako ekonomickou příležitost.

Na britských ostrovech v současnosti sídlí například unijní agentura bankovního dohledu, patentový soud či Evropská agentura pro léčiva.

V případě možného přesunu sídel nadnárodních korporací tajemník konkrétní nebyl. Mohlo by se podle něj jednat například o společnosti, které mají v ČR výrobní závody.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Prouza po jednání pracovní skupiny pro otázku vystoupení Británie z EU rovněž oznámil, že budou připraveny návrhy pozicí, které by měla vláda hájit během jednání, a rovněž návrhy unijních reforem.

Reklama

Výběr článků

Načítám