Hlavní obsah

Finanční blokáda Venezuelu nezastaví, vzkázal USA Maduro

Novinky, tov

Americká Citibank se chystá zavřít účet, který Venezuela používá pro mezinárodní platby. Řekl to venezuelský prezident Nicolás Maduro. Současně obvinil Spojené státy z „finanční blokády“, informovala v úterý agentura AFP.

Foto: Handout, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

„Citibank bez předchozího varování či jednání oznámila, že zavře účet centrální banky Venezuely. Tomu se říká finanční blokáda,“ řekl Maduro ve státní televizi.

Opatření podle něj souvisí s „inkvizicí“ vlády amerického prezidenta Baracka Obamy.

Maduro upřesnil, že Venezuela jako jeden z největších světových producentů ropy používá účet k platbám „do 24 hodin na další účty v USA a celém světě“.

Socialistická vláda opakovaně viní americké zájmy a místní podnikatelské elity z toho, že se snaží blokovat státem řízenou ekonomiku Venezuely a její přístup k zahraničním úvěrům.

„Nikdo nás nezastaví”

„Myslíte si, že nás zastaví, když zavedou finanční blokádu? Ne, dámy a pánové, Venezuelu nikdo nezastaví. S Citibank, nebo bez ní, všechno překonáme,“ prohlásil Maduro.

Stejně tak se podle něj země obejde bez amerického výrobce hygienických potřeb Kimberly-Clark, který o víkendu oznámil, že zavře továrnu ve Venezuele a nebude do země ani dodávat své zboží.

Venezuelský ministr Oswaldo Vera vzápětí oznámil, že schválil okamžité zabrání továrny v centru města Maracay dělníky. Výrobu prý obnoví zanedlouho.

Chybí toaletní papír i potraviny

Ekonomiku Venezuely tvrdě zasáhl pokles cen ropy, která představuje klíčovou vývozní surovinu. Analytici viní z problémů i plánované státní hospodářství, kvůli kterému v mnoha obchodech chybějí základní potraviny, toaletní papír či dětské pleny.

Foto: Carlos Eduardo Ramirez, Reuters

Venezuelané se vracejí z nákupů v Kolumbii

Přísná cenová regulace znemožňuje řadě podniků zvyšovat ceny v odpovědi na zrychlující se inflaci, což vede k nedostatku takřka všeho, protože soukromí výrobci nejsou ochotni prodávat se ztrátou. Podporuje to černý trh a rozsáhlé pašování.

O víkendu stály tisíce Venezuelanů fronty na hranicích s Kolumbií, kam vyrazili na nákupy. Prezident Maduro nechal loni hranici s Kolumbií z bezpečnostních důvodů uzavřít, v neděli ale povolil její dvanáctihodinové otevření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám