Hlavní obsah

Stát hospodařil v půlce roku s rozpočtovým přebytkem 41 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přebytek státního rozpočtu v červnu stoupl na 40,6 miliardy korun z květnových 22,4 miliardy korun. Jde o nejlepší červnový výsledek v historii samostatné ČR, informovalo v pátek ministerstvo financí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Loni ke konci června byl rozpočet v přebytku 22,6 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 70 miliard korun.

"Historicky nejvyšší červnový přebytek je doprovázen vzestupem daňových příjmů bezmála o desetinu. To, v podmínkách snižování daňové zátěže obyvatelstva a pozvolnějšího růstu ekonomiky, je tím nejlepším důkazem, že námi prosazená opatření v boji s daňovými úniky, jako je kontrolní hlášení či takzvaná reverse charge, mají významný fiskální efekt a fungují," řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Na důchody šlo o devět miliard víc

Příjmy státního rozpočtu vzrostly meziročně o 14,6 miliardy Kč na 655,4 miliardy Kč. Ovlivnily je podle ministerstva hlavně daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení, které vykázaly meziroční růst o 35,9 miliardy Kč, tedy o 7,5 procenta. Srovnání negativně ovlivňují zejména peníze přijaté z EU, které meziročně klesly o 18,6 miliardy Kč.

Celkové výdaje 614,8 miliardy Kč čerpané ke konci června byly o 3,4 miliardy Kč, tedy o 0,5 procenta, pod úrovní stejného období minulého roku. Největší objem v rámci běžných výdajů je vynakládán na sociální dávky.

Ke konci června bylo na sociálních dávkách vyplaceno 256,1 miliardy Kč, o 10,1 miliardy více než na konci června 2015. Na tom se podílely nejvíce výdaje na důchody, které meziročně vzrostly o devět miliard, což jsou 4,8 procenta. V růstu se výrazně projevil únorový jednorázový příspěvek k důchodům 1200 Kč, což představovalo celkově 3,5 miliardy Kč.

„Na konci roku podle našich odhadů vykáže rozpočet schodek 35 miliard korun. V druhém pololetí totiž zřejmě vyschne příliv peněz z EU, které prozatím příjmovou stranu rozpočtu také podporovaly. Stát naopak může začít přesouvat prostředky na některé infrastrukturní stavby, které by na základě vyjednávání mezi vládou a Evropskou komisí mohly být zahájeny právě na konci letošního roku. Do té doby ale stavebnictví čekají další perné měsíce,” uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám