Hlavní obsah

Stát hospodařil v půlce roku s rozpočtovým přebytkem 41 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přebytek státního rozpočtu v červnu stoupl na 40,6 miliardy korun z květnových 22,4 miliardy korun. Jde o nejlepší červnový výsledek v historii samostatné ČR, informovalo v pátek ministerstvo financí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Loni ke konci června byl rozpočet v přebytku 22,6 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 70 miliard korun.

"Historicky nejvyšší červnový přebytek je doprovázen vzestupem daňových příjmů bezmála o desetinu. To, v podmínkách snižování daňové zátěže obyvatelstva a pozvolnějšího růstu ekonomiky, je tím nejlepším důkazem, že námi prosazená opatření v boji s daňovými úniky, jako je kontrolní hlášení či takzvaná reverse charge, mají významný fiskální efekt a fungují," řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Na důchody šlo o devět miliard víc

Příjmy státního rozpočtu vzrostly meziročně o 14,6 miliardy Kč na 655,4 miliardy Kč. Ovlivnily je podle ministerstva hlavně daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení, které vykázaly meziroční růst o 35,9 miliardy Kč, tedy o 7,5 procenta. Srovnání negativně ovlivňují zejména peníze přijaté z EU, které meziročně klesly o 18,6 miliardy Kč.

Celkové výdaje 614,8 miliardy Kč čerpané ke konci června byly o 3,4 miliardy Kč, tedy o 0,5 procenta, pod úrovní stejného období minulého roku. Největší objem v rámci běžných výdajů je vynakládán na sociální dávky.

Ke konci června bylo na sociálních dávkách vyplaceno 256,1 miliardy Kč, o 10,1 miliardy více než na konci června 2015. Na tom se podílely nejvíce výdaje na důchody, které meziročně vzrostly o devět miliard, což jsou 4,8 procenta. V růstu se výrazně projevil únorový jednorázový příspěvek k důchodům 1200 Kč, což představovalo celkově 3,5 miliardy Kč.

„Na konci roku podle našich odhadů vykáže rozpočet schodek 35 miliard korun. V druhém pololetí totiž zřejmě vyschne příliv peněz z EU, které prozatím příjmovou stranu rozpočtu také podporovaly. Stát naopak může začít přesouvat prostředky na některé infrastrukturní stavby, které by na základě vyjednávání mezi vládou a Evropskou komisí mohly být zahájeny právě na konci letošního roku. Do té doby ale stavebnictví čekají další perné měsíce,” uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Související články

Výběr článků

Načítám