Hlavní obsah

IKEA kvůli smrti šesti dětí stahuje v USA milióny komod Malm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský nábytkářský řetězec IKEA stahuje ve Spojených státech a v Kanadě téměř 36 miliónů prádelníků a komod z řady Malm. Nábytek je spojován s úmrtím šesti dětí. Oznámila to v noci na středu podle agentury Reuters americká Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zástupci bezpečnostní komise předvedli, jak jsou prádelníky a komody nestabilníVideo: Reuters

 
Článek

Akce se týká šesti modelů komod či prádelníků Malm vyrobených v letech 2002 až 2016, a zhruba 100 jiných modelů komod či prádelníků. Není-li tento nábytek připevněn ke zdi, může se převrhnout, což představuje nebezpečí pro děti, uvedla CPSC v prohlášení. Při překlopení navíc vyjedou šuplíky.

Komise registruje podle agentury AFP celkem 41 nehod spojených s tímto nábytkem, při kterých bylo zraněno 31 dětí ve věku od 19 měsíců do deseti let. Dále má zprávy o šesti případech úmrtí v souvislosti se stahovaným nábytkem.

Nejstarší z nich pochází z července 1989, kdy po převržení volně stojícího prádelníku zahynula dvacetiměsíční holčička. Nejnovější případ pochází z letošního února, kdy po pádu komody zahynul 22měsíční chlapec.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Komoda Malm na ulici v Brooklynu

Mluvčí švédské skupiny Kajsa Johanssonová podle AFP v úterý  uvedla, že komody IKEA splňují „požadavky stability na všech trzích, kde se prodávají”.

Ve Spojených státech se stažení týká zhruba osmi miliónů komod a prádelníků Malm a 21 miliónů dalších modelů. Zhruba 6,6 miliónu kusů nábytku je stahováno v Kanadě. IKEA v rámci celé akce nabízí možnost vrácení peněz nebo poskytnutí upevňovacího materiálu zdarma.

Česka se stahování netýká

Komody z řady Malm jsou v nabídce IKEA i v Česku včetně verzí se čtyřmi zásuvkami nad sebou, které měří metr na výšku, a se šesti zásuvkami o výši 123 cm. Z českého ani dalších evropských trhů ale tento nábytek nestahuje.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Ředitel americké Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC) Elliot Kaye se dívá na demonstraci, jak je komoda Malm nebezpečná.

„Stažení výrobků se týká pouze USA a Kanady. Jedná se o komody, které nevyhovují lokální dobrovolné normě pro prodej komod v Severní Americe (ASTM F2057-14), konkrétně komod pro děti vyšších než 23,5 palce (cca 60 cm) a komod pro dospělé vyšší než 29,5 palce (cca 75 cm),” upřesnila pro Novinky mluvčí IKEA Česká republika Zdeňka Pecková.

Lokální stažení výrobků v Severní Americe je podle ní výsledkem dialogu mezi společností IKEA a tamními úřady na ochranu spotřebitelů.

„Komody IKEA splňují všechny povinné požadavky na stabilitu v EU a v dalších částech světa. Chceme, aby domácnosti byly bezpečné, a proto k nábytku, který by měl být připevněn ke stěně, vždy přidáváme zábranu proti převržení. Připevnění nábytku ke stěně je nedílnou součástí návodu k montáži výrobku,” dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám