Hlavní obsah

Insolvence OKD ohrožuje 6000 lidí v dodavatelských firmách

Právo, Pavel Karban
Aktualizováno

Až 200 dodavatelských firem je na OKD z větší části nebo zcela závislá. Insolvence těžební firmy tak ohrožuje práci minimálně dalších šesti tisíc lidí. V Ostravě na to upozornili zástupci Hospodářské komory ČR a vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Jiří Cienciala.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý

Článek

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý se sešel v moravskoslezské metropoli se zástupci některých dodavatelských firem OKD, která dluží více než 600 společnostem.

„Firmy mají velké obavy z toho, jak se bude vyvíjet restrukturalizace OKD, a zvláště, zda v dohledné době dostanou uhrazeny své pohledávky. Problémy mají menší i větší firmy, které dodávaly společnosti OKD zboží a služby a doplatily na to,“ uvedl Dlouhý.

Hrozí dominový efekt

Varoval před tzv. dominovým efektem, zvláště mezi malými a středními firmami, kterých je mezi věřiteli OKD většina. Průměrný počet zaměstnanců ve firmách, které jsou na dodávkách pro OKD přímo závislé, je podle Dlouhého 30 až 50. „Ty firmy už se dostávají do druhotné platební neschopnosti, nejsou schopné platit svým dodavatelům, kteří se následně dostávají do problémů,“ popsal.

Jedním z dodavatelů OKD, kterých se insolvence hodně dotkla, je například společnost Průmyslové montáže. Ta pro těžební firmu vykonává údržbu technologických zařízení na úpravárenském komplexu. „Naše pohledávky vůči OKD jsou řádově v miliónech korun, na OKD máme vázány i kapacity lidí,“ upozornil jednatel a spolumajitel firmy René Kolek.

Dodal, že z celkového obratu firmy dělají dodávky pro OKD asi 25 až 30 procent, přibližně 20 lidí dělá na zakázkách jen pro OKD. Kolek přiznal, že i jeho zaměstnanci mají strach. „Snažíme se hledat nová teritoria, nové zakázky, zatím nepropouštíme a hledáme jim práci, abychom je udrželi,“ připojil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov. Ilustrační foto

Dodávky pro OKD jsou specifické

Předseda moravskoslezské hospodářské komory Jan Březina poukázal, že až do podání insolvenčního návrhu na OKD neměli dodavatelé problémy se splatností plateb ani neevidovali žádné pohledávky po splatnosti. „V problémech se ocitli náhle,“ řekl.

Prezident komory Dlouhý navíc poznamenal, že řada dodavatelů těžko najde nové uplatnění na trhu, neboť pro OKD dělají specifické věci. „Typově jsou to často jednorázové věci, není to sériová výroba, je to specializace na kusové dodávky, které nejsou snadno převoditelné někam jinam,“ nastínil.

Reklama

Související články

Miliardář Tykač chce koupit OKD

Finančník Pavel Tykač nabídl, že koupí černouhelnou společnost OKD. Je součástí skupiny, kterou kromě něj tvoří odboráři a podnikatel René Holeček. OKD je...

Ceny uhlí míří po mnoha letech prudce vzhůru

Velkoobchodní ceny uhlí v západní Evropě v pondělí vzrostly na nejvyšší úroveň za deset měsíců a proti zhruba devítiletým minimům z poloviny února už získaly...

Výběr článků

Načítám