Hlavní obsah

Burzy v Praze i Evropě padají, i kvůli nervozitě z brexitu

Pražská burza v pondělí dopoledne klesala o 2,5 procenta a navázala na prudký pád ze závěru minulého týdne. Index PX je na nejnižší úrovni od dubna 2009. Klesají i další evropské burzy, analytici jako hlavní důvod uvádějí obavy z možného odchodu Velké Británie z EU.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V červených číslech byly před polednem všechny evropské burzy s výjimkou Estonska. Burza v Německu klesla o 1,5 procenta, v Itálii až o 2,3 procenta.

„Jde především o růst nervozity ohledně blížícího se referenda k brexitu. Ekonomové ING se sice domnívají, že nakonec mírně převáží zastánci setrvání Velké Británie v EU, trhy však budou v následujících dvou týdnech poměrně rozkolísané,” řekl Novinkám ekonom ING Jakub Seidler.

Brexit uvádí jako první z důvodů i ekonom Komerční banky Miroslav Frayer.

„Příčinou výprodejů je rostoucí nervozita před nadcházejícím referendem o odchodu Velké Británie z Evropské unie. Objevily se totiž průzkumy, které favorizují opuštění EU, což vnáší na trhy obavy a vede k odlivu spekulativního kapitálu z rizikových aktiv včetně akcií,” uvedl.

V Praze jdou dolů hlavně ČEZ a KB

Pražský trh tlačí dolů zejména akcie ČEZ a Komerční banky. ČEZ klesá o 3,52 procenta na 405,90 Kč a obchoduje se tak kolem dvouměsíčních minim.

„ČEZ nepomáhají klesající ceny elektřiny v Německu,” dodal Frayer.

Komerční banka odevzdala 3,88 procenta na 868 korun a dostává se k hodnotám z března 2014. Erste Bank, majitelka České spořitelny, si pohoršila o 1,11 procenta na 571 korun.

Koruna se v 11.00 podle serveru Patria Online obchodovala za 23,97 Kč/USD, proti pátečnímu závěru byla tedy o pět haléřů slabší. Vůči euru česká měna stagnuje na 27,03 Kč/EUR.

Anketa

Ublížil by podle vás Evropské unii případný brexit?
Ano
35,8 %
Ne
64,2 %
Celkem hlasovalo 531 čtenářů.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám