Hlavní obsah

Případný brexit otřásl pražskou burzou, propadla se nejníže za sedm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu výrazně oslabily, index PX se v pátek propadl o 3,20 procenta na 840,05 bodu, což je nejnižší hodnota od dubna 2009. Za týden ztratila 4,5 procenta, ukazují výsledky burzy. Podle analytiků je za tím obava z dopadu případného odchodu Británie z EU. Padaly i akcie v dalších evropských zemích.

Foto: Cathal Mcnaughton , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z hlavních emisí na pražské burze spadly na rekordní minima za několik let akcie pojišťovací skupiny VIG či Komerční banky, na více než ročním minimu skončila také bankovní skupina Erste. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Nejvíce klesající akcií týdne byla Erste Group, která ztratila sedm procent na 577,4 Kč. Čtvrtý největší akcionář pojišťovna Uniqa prodala svůj 4,1procentní podíl v Erste Group institucionálním investorům za 607,7 Kč na akcii. Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byl Unipetrol, který přidal tři procenta na 179,9 Kč. Unipetrol se k pátku obchodoval naposledy s nárokem na hrubou dividendu. O té se bude rozhodovat na valné hromadě 21. června.

„Týden byl skromný na tržní impulzy z řad měnověpolitických rozhodnutí či makroekonomických dat. Trh se však začal výrazněji věnovat případnému riziku spojenému s referendem o vystoupení Británie z EU, evropský finanční sektor je negativně ovlivněn potenciálním rizikem plynoucím z britského referenda o setrvání země v EU. Reakce v závěru týdne odpovídala uchýlení se investorů do tzv. bezrizikových aktiv,” uvedl analytik J Banky Milan Vaníček.

Dopad na burzy mělo podle analytika Komerční banky Josefa Němého několik důležitých událostí, které se mají odehrát v následujících dvou týdnech. Kromě britského referenda jsou to zasedání centrálních bank USA a Japonska. Spekuluje se, že USA zvýší úrokovou sazbu, i když to není příliš pravděpodobné.

Oslabuje celá Evropa

Podle analytiků zasáhla burzu nervozita na evropských trzích, oslabovaly všechny evropské burzy, klesly na čtyřtýdenní minimum Hlavní index frankfurtské burzy DAX odepsal 2,52 procenta na 9834,62 bodu, index pařížské burzy CAC 40 klesl o 2,24 procenta a uzavřel na 4306,72 bodu. Akcie v Itálii podle milánského indexu FTSEMIB zaznamenaly propad o 3,62 procenta a skončily na 17.120,16 bodu. Index FTSEurofirst 300 ztratil 2,3 procenta.

Podle Vaníčka se investoři přesouvali do dluhopisů, amerického dolaru a zlata. To v pátek stouplo na 1266,60 dolaru za troyskou unci, což představuje růst o 0,7 procenta. Naopak ostatní riziková aktiva byla pod prodejním tlakem. Největší poklesy zaznamenal evropský finanční sektor, dodal.

Navíc opět z letošního maxima mírně klesly ceny rop, oslabuje je posilování dolaru a obavy z růstu těžby černého zlata v USA Brent ztratil dvě procenta, ale stále se drží nad 50 dolary za barel, americká lehká ropa WTI ztratila také dvě procenta a klesla na 49,55 dolaru.

Mírně v pátek oslabily i americké indexy, od otevření burzy do poledne ztratil Dow Jones půl procenta a technologický Nasdaq 0,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám