Hlavní obsah

Češi méně prohráli na automatech, celkem ale prosázeli o 14 miliard víc

Češi loni prosázeli 152,2 miliardy korun, meziročně o 14 miliard víc. Objem sázek na videoloterijních terminálech se snížil o víc než čtvrtinu, lidé ale více utráceli v loteriích či u kurzových sázek přes internet. V tiskové zprávě to ve středu uvedlo ministerstvo financí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Výhry se meziročně zvýšily o 14,1 procenta na 121,8 miliardy korun. Příjmy ze hry legálních provozovatelů loterií a jiných podobných her tak činily 30,4 miliardy korun, zatímco o rok dříve to bylo o miliardu korun více.

Objem sázek stoupl navzdory tomu, že od roku 2014 ministerstvo financí zrušilo přes 17 tisíc herních zařízení.

U interaktivních videoloterních terminálů hodnoty vložených částek meziročně poklesly o 16,5 procenta a hodnoty vyplacených výher se snížily o 19,4 procenta. Celkově tak sázející na videoloterních terminálech meziročně prohráli zhruba o tři miliardy korun méně.

Méně škodlivé hry?

Naopak výrazně vzrostl objem vsazených částek v oblasti okamžitých loterií a internetových kurzových sázek. Jejich podíl se každý rok zvyšuje a z hlediska prostředků vsazených do hry dosahuje zhruba čtvrtiny celého trhu.

Zvýšení objemu vsazených prostředků bylo patrné rovněž u kostek a karetních turnajů v kasinu.

„Považuji za úspěch, že nárůst těchto her nastal na úkor videoloterních terminálů a objem vsazených prostředků se tak přesouvá do méně škodlivých her," řekl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Někteří odborníci, jako třeba psychiatr Karel Nešpor, ale označují třeba kurzové sázení na sport za srovnatelně nebezpečné jako hraní na automatech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám