Hlavní obsah

Pracovní síla v Česku zdražuje. Firmy nasadí roboty, varuje ekonom

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízká nezaměstnanost v Česku tlačí na růst mezd, který si ale některé podniky nemohou dovolit, upozorňují ekonomové. Roste tak motivace firem nahradit hlavně rutinní práce automaty, které jsou naopak stále levnější.

Foto: Profimedia.cz

Na snímku robotizovaná výroba v automobilce Audi v německém Ingolstadtu.

Článek

Nezaměstnanost v Česku dál klesla na 5,4 procenta a je vůbec nejnižší z celé Evropské unie. Průměrná mzda se za rok zvýšila o víc než tisíc korun. [celá zpráva]

Růst mezd souvisí s loni mimořádným hospodářským růstem i zvýšením minimální mzdy o 700 korun. To se projevilo tím, že nejvíc stouply mzdy profesím s nižšími příjmy, jako jsou zaměstnanci v pohostinství nebo administrativě. [celá zpráva]

„Zvyšování mzdové hladiny v ekonomice pochopitelně netěší zaměstnavatele. Příznivý trend poklesu nezaměstnanosti tak v sobě nese i mnohem méně příznivý, avšak leckdy nevyhnutelný trend nahrazování zejména rutinních pracovních činnosti stroji, roboty a automaty, řekl Novinkám Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen.

„Čím dražší lidská pracovní síla bude, ať už z důvodu obecného ekonomického růstu, nebo třeba právě z důvodu poměrně citelného růstu minimální mzdy z poslední doby, tím silnější bude motivace zaměstnavatelů k automatizaci, jejíž cena navíc setrvale klesá,” dodává.

Příkladem jsou třeba automatické pokladny nebo plány o tom, že v Praze bude jezdit metro bez řidiče. Rozvoj automatizace je ale pozvolný. Řada firem naříká, že nemůže sehnat dělníky a žádá usnadnění pracovních povolení pracovníkům z ciziny, například Ukrajincům.

Na přeplácení zaměstnanců část podniků nemá

„Klesající zásoba volných pracovních sil na trhu vede podniky ke snaze udržet si stávající zaměstnance zvyšováním jejich odměn, případně ke snaze přeplatit schopné lidi od konkurence,” řekl Novinkám ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.

Zatím podle něj ale není v tomto ohledu situace úplně srovnatelná s předkrizovým rokem 2007, neboť se podniky poučily a jsou při zvyšování ohodnocení trochu opatrnější.

„Na druhou stranu je pro některé podniky nepříjemné to, že jim stoupají mzdové náklady při stagnaci tržeb. Zaplatit pracovní sílu je tedy finančně vyčerpává a jde na úkor jejich ziskovosti. Nadměrné zvýšení minimální mzdy může některým podnikům způsobit tak velký růst nákladů, že ho neustojí a své provozy omezí nebo zavřou,” dodal Sobíšek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám