Hlavní obsah

Plastové tašky bude možné do dvou let v obchodech jen koupit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obchodníci zřejmě budou mít od roku 2018 zákonem zakázáno bezplatně poskytovat zákazníkům lehké plastové tašky. Výjimka bude platit jen pro tenké sáčky určené převážně k balení potravin. Opatření, k němuž už ve velkých obchodech přistoupili, má v návaznosti na loňskou unijní směrnici přinést novela zákona o obalech, jejíž návrh ve čtvrtek doporučila schválit Legislativní rada vlády.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novelu je třeba přijmout nejpozději během letošního listopadu. V opačném případě Česku hrozí se strany EU pokuta ve výši minimálně 54 miliónů korun, uvedlo ministerstvo životního prostředí v předkládací zprávě.

Cílem opatření, k nimž už velké obchody přistoupily, je trvale snížit spotřebu lehkých plastových nákupních tašek. Podle EU by jejich roční spotřeba do konce roku 2019 neměla přesáhnout 90 kusů na osobu a do konce roku 2025 by se měla snížit na 40 kusů.

Novela by měla omezit povinnost obchodníků nabízet nápoje nejen v nevratných, ale i vratných obalech. "Navrhuje se, aby se nově daná povinnost vztahovala pouze na tři nejběžnější druhy piva. Důvodem je stále trvající poptávka po vratných zálohovaných obalech ve vztahu k pivu," uvádějí předkladatelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám