Hlavní obsah

Česko se s nejnižší nezaměstnaností drží na prvním místě v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnižší počet lidí bez práce z osmadvaceti zemí EU mělo v dubnu opět Česko. Nezaměstnanost zůstala na březnových 4,1 procenta a je o desetinu procentního bodu nižší než v sousedním Německu. Míra nezaměstnanosti v celé EU v dubnu klesla na nové sedmileté minimum 8,7 procenta, informoval ve středu Eurostat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Země s nejnižší nezaměstnaností v EU

Článek

Česko si vede dobře i při sledování nezaměstnanosti mladých do 25 let. S 9,5 procenta je to třetí nejlepší výsledek ze zemí EU po Německu (7 procent) a Maltě (8,9 procenta).

„Při takto nízké míře nezaměstnanosti pravděpodobně uvidíme v Česku také další zrychlení mzdové dynamiky, na kterou s nadějí čeká i Česká národní banka,” řekl hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Nejvyšší celkovou nezaměstnanost mělo opět Řecko, činila 24,2 procenta. Ve Španělsku, které je druhé nejhorší, klesla míra nezaměstnanosti v dubnu na 20,1 procenta.

V zemích s eurem zůstala míra nezaměstnanosti beze změn na březnových 10,2 procenta, což je nejméně od srpna 2011.

Foto: David Ryneš, Novinky

Země s nejvyšší nezaměstnaností v EU

V 25 zemích EU nezaměstnanost meziročně klesla. V Belgii zůstala stejná a stoupla pouze v Estonsku (na 6,8 procenta) a Lotyšsku (9,6 procenta). U obou států je přitom nárůst jen o desetinu procentního bodu.

Eurostat odhaduje, že počet lidí bez práce v EU v dubnu klesl o 106 tisíc na zhruba 21,22 miliónu. V eurozóně pak bylo bez práce o 63 tisíc lidí méně než v březnu, celkově zhruba 16,42 miliónu mužů a žen.

Eurostat vychází z údajů národních statistických úřadů. Nezaměstnanost sleduje pro věkovou skupinu 15-74 let. Český statistický úřad primárně uvádí údaje za skupinu 15-64 let, u které v dubnu dosáhla 4,2 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám