Hlavní obsah

CETIN zřejmě nebude podléhat regulaci volání z pevných linek

Společnost Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), která získala telekomunikační sítě od O2, nebude podléhat regulaci v oblasti volání z pevných linek. Navrhuje to Český telekomunikační úřad na svých stránkách.

Článek

CETIN jako významný hráč na trhu pevných linek dosud musel například umožnit přístup dalších operátorů do své sítě, dodržovat zásady nediskriminace při poskytování propojení či odděleně evidovat náklady a výnosy.

Úřad již loni rozhodl, že trh volání z pevných linek nebude dál regulovat a vyřadil jej ze seznamu tzv. relevantních trhů. Trh totiž přestal plnit kritéria, která by byla důvodem pro zásahy regulátora. Mezi ně patří přítomnost překážek pro vstup na trh, nesměřování trhu ke konkurenci a neúčinné právo hospodářské soutěže.

Počet aktivních pevných linek a jejich využívání klesá. O2, která je největším klientem CETINu, zaznamenala v letošním prvním čtvrtletí pokles počtu hlasových pevných linek o 11 procent na 800 tisíc. Vlastníkem CETINu je investiční skupina PPF, která ovládá i O2.

Reklama

Související články

Operátoři zlevní volání po EU

Tuzemští mobilní operátoři O2, T-Mobile a Vodafone sníží od konce dubna ceny volání v zemích EU na úroveň domácích hovorů. Budou k nim ale účtovat příplatek...

Výběr článků

Načítám