Hlavní obsah

Průmysl zpomalil růst, dominuje výroba aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová výroba v České republice v březnu zpomalila meziroční růst na 0,6 procenta z únorových 5,6 procenta. Nových zakázek meziročně ubylo, výjimkou byl jen automobilový průmysl. Výsledky v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Horší meziroční číslo český průmysl vykázal naposledy v listopadu 2014, kdy výroba o 0,6 procenta klesla. Za celé první čtvrtletí průmyslová produkce meziročně vzrostla o 2,4 procenta.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích v březnu meziročně klesla o 1,4 procenta, když ze zahraničí se snížily o 1,3 procenta a z Česka o 1,6 procenta. Nové zakázky vzrostly pouze v automobilovém průmyslu.

„Březnový růst průmyslové produkce byl v podstatě jen o automobilech. Ve zpracovatelském průmyslu lze sice najít řadu odvětví, kde v březnu došlo k růstu produkce, jako zpracování dřeva, tisk nahraných nosičů či výroba nábytku, avšak tato odvětví mají jen malou váhu v rámci průmyslu jako celku. Dominantní pozice automobilového průmyslu se tak během 1. čtvrtletí letošního roku ještě upevnila,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

V průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci v březnu přibylo 3,5 procenta pracovníků. Jejich průměrná hrubá mzda se zvýšila o 5,1 procenta na 29 891 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám