Hlavní obsah

Absurditou roku jsou Babišova kontrolní hlášení

Absurditou roku 2016 zvolila podnikatelská veřejnost v on-line hlasování povinnost podávat takzvaná kontrolní hlášení. Důvodem jsou často sporné postupy úřadů, pokuty za systémové chyby a to, že nařízení nic nenahrazuje, nezlepšuje a přidělává další zbytečnou práci. Na středeční tiskové konferenci o tom informovali organizátoři soutěže.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od 1. ledna 2016 musí všichni plátci DPH podávat každý měsíc (fyzické osoby kvartálně) tzv. kontrolní hlášení, což je speciální daňové tvrzení, které ale nenahrazuje řádné daňové přiznání k DPH ani souhrnné hlášení.

"Kontrolní hlášení jsou ten nejabsurdnější předpis, s jakým jsem se kdy setkal," uvedl předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek.

"Společně s elektronickou evidencí tržeb je považujeme za nesmysl," dodala viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková.

Kontrolní hlášení je součástí novely o DPH z dílny ministerstva financí. Ministr financí Andrej Babiš již dříve uvedl, že zavedení kontrolních hlášení bude z hlediska očekávání výběrů daní a zamezení daňovým únikům podstatně důležitější než elektronická evidence tržeb, která začne pro hotely a restaurace platit na přelomu roku. U té přitom ministerstvo čeká zvýšení daňových příjmů až o 13 miliard korun. Politická opozice kontrolní hlášení kritizovala.

Hlášení provázejí zmatky

Podnikatelé nejčastěji u hlášení řeší formální chyby, jako jsou evidenční čísla daňových dokladů nebo nesoulad ve vykázaných plněních na straně dodavatele a odběratele.

Zejména u splátkových a platebních kalendářů se často nespárují údaje jen kvůli rozdílnému číslu daňového dokladu, ačkoli všechny ostatní údaje souhlasí.

Nikdy jsme netvrdili, že to pro podnikatele nebude znamenat zátěž
šéf finančních úřadů Martin Janeček

Problém je podle nich také v samotném postupu úřadů. Úředníci požadují velké množství podkladů ve velmi krátké době, dotazují se na jiné skutečnosti než na ty, které se uvádějí do kontrolního hlášení či v případě nesrovnalostí namísto zaslání výzvy dle zákona o DPH rovnou zahájí u odběratele postup k odstranění pochybností.

Firmy musely poprvé kontrolní hlášení podat do 25. února.

"Kontrolních hlášení se nevzdáme, věříme mu," reagoval ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. Za nesmysl považuje to, co neplní svůj účel. Ale kontrolní hlášení jsou podle něj potřebná pro boj s daňovými úniky. Žádné výraznější změny proto jeho útvar nyní nepřipravuje. "Nikdy jsme netvrdili, že to pro podnikatele nebude znamenat zátěž," podotkl s tím, že ta největší již byla při nastartování systémů.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Foto: Profimedia.cz

Anketa je součástí podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a Česká spořitelna Živnostník roku. Jejich cílem je snaha o zlepšení podnikatelského prostředí v ČR. Absurdita roku má za cíl upozornit na zbytečné a často nesmyslné administrativní povinnosti a nařízení, které úřady ukládají podnikatelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám