Hlavní obsah

Řetězce budou dávat nepotřebné potraviny povinně na charitu

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prošlé či poškozené potraviny budou obchodní řetězce povinně dávat bezplatně na charitu a zpřísní se i pravidla pro označování potravin. Vyplývá to z vládního návrhu novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích, kterou ve středu podpořil Senát. Už v březnu zákon prošel Sněmovnou.

Foto: Profimedia.cz

Na charitu nepůjdou jen potraviny s poškozenými obaly, ale například i trvanlivé potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti.

Článek

Z 61 přítomných senátorů zvedlo ruce pro 41, proti schválení novely bylo jen osm senátorů z řad ODS a Ivo Valenta (bezpartijní). K tomu, aby novela vstoupila v platnost, už zbývá jen podpis prezidenta Miloše Zemana.

Obchody s prodejní plochou nad 400 čtverečních metrů budou podle novely muset dávat do potravinové banky zdarma jídlo, které není zcela v souladu s potravinovým právem. Tedy třeba potraviny s deformovaným obalem nebo i s prošlou dobou trvanlivosti, ale přesto bezpečné pro lidské zdraví.

Děti v dětských domovech přece nejsou odpadkové koše, aby musely jíst prošlé potraviny
senátorka Zuzana Baudyšová

Banka pak bude tyto potraviny distribuovat neziskovým organizacím a ty je předají dětským domovům či jiným charitativním organizacím. Pokud hypermarket prošlé jídlo do potravinové banky nedá a vyhodí jej třeba do kontejneru, bude mu hrozit pokuta až 10 miliónů korun.

V rozpravě se o tom rozpoutala bouřlivá debata. „Stát si vynucuje od soukromníků, že něco musí darovat, a když to neudělají, čekají je obrovské sankce,“ kritizoval Jan Horník (bezpartijní).

A senátorka Zuzana Baudyšová (také bezpartijní) zdůraznila: „Děti v dětských domovech přece nejsou odpadkové koše, aby musely jíst prošlé potraviny.“

Erekce a kouření

Novela také obsahuje nařízení, že na cigaretových krabičkách bude muset být zdravotní varování v podobě ošklivého obrázku a od šesti ráno až do 22 hodin nebudou smět televize vysílat reklamu na erotické přípravky. [celá zpráva]

Že má reklama až do pozdního večera z obrazovky zmizet, prosadil předtím ve Sněmovně jako přílepek k novele poslanec Petr Kudela (KDU-ČSL).

Důraznější varování před škodlivostí kouření má podle vládního návrhu snížit počet kuřáků aspoň o dvě procenta. Asi měsíc před Vánoci už budou smět být k mání jen krabičky v nové podobě, tedy s obrázkovým varováním. [celá zpráva]

Foto: Ministerstvo zemědělství

„Vybrané škaredé obrázky, které mají být na krabičkách, neodpovídají realitě. Je to jen strašení lidí a může to někoho dohnat k sebevraždě,“ prohlásil v rozpravě místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Odklad pro změnu ve značení potravin

Tabákové firmy budou výrobu cigaretových krabiček v dnešní podobě muset ukončit asi v polovině srpna, producentům potravin dává novela na nové značení čas až do 1. ledna 2017. Nápisy Česká potravina, Vyrobeno v ČR a podobná loga a texty odkazující na český původ výrobku pak budou moci výrobci použít, jen když splní jasně dané podmínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám