Hlavní obsah

Čech vyrábí nože z mamutoviny i mrožích klů, zákazníci za ně platí statisíce

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Sašovy nože jsou hodně odlišné. „Rytectví kovů a s tím spojené výrobě zdobených nožů jsem propadl jako dvaadvacetiletý vyučený puškař v roce 1999. První pokusy s tvorbou zvířat a výjevů do kovových čepelí i jiných částí nožů jsem zažíval v koutku kamrlíku u okna v panelákovém bytě,“ říká čtyřicetiletý nožíř Alexandr Pospíšil, o jehož kumštu informují i odborné časopisy pro milovníky zbraní či nožů ve světě.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Na noži s mamutem, který má střenku rovněž z mamutoviny, pracoval Alexandr Pospíšil téměř 300 hodin.

Článek

„Nebylo to vždy podařené, někdy se stalo, že po desítkách hodin práce stačila jedna větší chyba a výjev byl zmařen. To se občas stane i nyní, ale naštěstí jen zřídka. Materiály jsou drahé, o čase, který přijde vniveč, ani nemluvě,“ řekl Pospíšil.

Na výrobu svých nožů používá kromě různých druhů ocelí či kovů i dřevo, často eben, ořešák, kořenová dřeva z různých koutů světa. Velmi žádané jsou však nože s kostěnou rukojetí – ze slonoviny, mamutoviny i klů z mrože.

„Samozřejmě že tyto hodně sledované materiály kupuji zásadně na výstavách s patřičnými doklady o legálnosti. Ceny materiálů se mění, nyní je to například přes 1000 eur za kilogram mamutoviny, která patří k nejdražším.

I když o cenách Pospíšil mluví jen nerad, prodejní hodnota se pohybuje kolem 15 000 eur (přes 400 tisíc korun). Mezi kupujícími jsou bohatí lovci často i politici, jeden z jeho nožů má například bývalý polský prezident Bronislaw Komorowski, premiér Litvy, někteří polští ministři a další.

Pro budoucího hodně bohatého kupce je nůž, který ani po více než 800 hodinách není dokončen. Jde o čtyřicet centimetrů dlouhou dýku s postavami gladiátorů. Je z potravinářské oceli a mamutího klu, kdy rytím, gravírováním, zatepáváním a cizelováním je zdobena i pochva z rejnočí kůže.

Když spadne, může se zlomit

O tomto kusu už prý vědí zájemci z Ruska, kteří na jeho dokončení čekají. Pro ně asi nebude problém zaplatit cenu, která se vyšplhá zřejmě přes milión korun.

Pokud však takový nůž vypadne majiteli z ruky, může se stát, že se křehká ocel rozlomí na kusy. A to už je opravdu škoda, kdy zůstávají jen oči pro pláč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám