Hlavní obsah

Úřad práce vyplatil dávky ve výši přes 122 miliónů v poukázkách

Novinky, tov

Úřad práce loni vyplatil v poukázkách dávky ve výši 122,3 miliónu korun. Od roku 2014, kdy s výplatou v poukázkách ve větším začal, tato částka výrazně stoupla. Systém se využívá tehdy, když je podezření, že příjemce peníze utratí za hazard, tabák nebo alkohol.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Během loňského roku vyplatil Úřad práce ČR v poukázkách téměř 79 tisíc dávek v celkové hodnotě přesahující 122,27 miliónu korun. Nejčastěji obdrželi klienti část příspěvků v této podobě v Ústeckém, Zlínském a Středočeském kraji,” řekla mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Intenzivněji se systém začal využívat od 1. září 2014 a do konce roku se touto formou vyplatilo 15 733 dávek v celkové hodnotě 23,5 miliónu.

Poukázky slouží k nákupu potravin, základních hygienických prostředků, dětského a lékárenského zboží, školních potřeb a oděvů. V poukázkách může úřad vyplatit 35 - 65 procent přiznané dávky. Zda zvolí spodní nebo horní hranici, posuzují pracovní úřady individuálně.

„Policisté a strážníci kontrolují každý den bary, herny a hráče, kteří se v nich oddávají hazardu. Prověřují také osoby, které jsou pod vlivem alkoholu, návykových látek nebo třeba narušují pořádek a čistotu na veřejných prostranstvích. Jakmile získají podezření, že se jedná o příjemce dávek pomoci v hmotné nouzi, nahlásí tuto skutečnost Úřadu práce ČR,“ popsala praxi generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Pokud se prokáže, že lidé příspěvek skutečně utrácejí v herních automatech, za alkohol či tabákové výrobky a následně jim peníze chybí na živobytí, začne jim úřad vyplácet část obnosu v poukázkách.

Ve zvláštních případech se vedle výplaty v poukázkách může využít institut zvláštního příjemce, kdy s poskytnutou dávkou hospodaří ve prospěch oprávněného například sociální pracovník.

Anketa

Měl by se hříšníkům, kteří propíjejí sociální dávky nebo je utrácejí v hernách, vyplácet příspěvek:
celý v poukázkách
6,3 %
přestat zcela vyplácet
93,7 %
Celkem hlasovalo 587 čtenářů.

Reklama

Související články

Nezaměstnanost v Česku klesla na 6,1 procenta

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla na 6,1 procenta z únorových 6,3 procenta. Bez práce bylo 443 109 lidí, což je nejnižší březnová hodnota od roku 2008....

Výběr článků

Načítám