Hlavní obsah

Babiš souhlasí s růstem platů státních zaměstnanců

Praha

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je ochotný podpořit návrh, aby se v příštím roce zvedly platy státních zaměstnanců. Pro pořad České televize Týden v politice řekl, že by se mzdy mohly zvýšit u vybraných profesí, a to okolo úrovně tří procent.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Kolem těch tří procent, to je asi maximum, kde my bychom zvládli rozpočet,” uvedl ministr. Plánuje prý „velice ambiciózní” výběr daní - chystaná elektronická evidence tržeb (EET) má příští rok podle Babiše přinést do státní pokladny o 15,7 miliardy korun víc.

ČSSD navrhne koaličním partnerům, aby se tarifní platy pracovníků ve školství a zdravotnictví v příštím roce zvýšily o deset procent a platy ostatních zaměstnanců veřejného sektoru o pět procent. O růstu platů chce předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka jednat v rámci debaty o aktualizaci takzvaného konvergenčního programu.

Peníze sestrám i lékařům

„Předpokládám, že najdeme shodu, jako jsme ji našli letos, kdy se zvýšily platy ve veřejném sektoru o tři procenta lékařům a zdravotním sestrám o pět procent,“ řekl v neděli Sobotka v pořadu Partie televize Prima.

Zmínil i aktuální problém s nedostatkem sester: „My se teď potýkáme s reálným problémem, máme přetížený střední zdravotnický personál, to není o tom, že by odcházely sestry do Německa, mají řady jiných příležitostí na trhu práce. Do Německa nám odchází řada lékařů zejména z pohraničí. My musíme dál lidem ve zdravotnictví perspektivu, aby si nehledali jiné alternativy. Tu perspektivu jim mimo jiné můžeme dát tak, že jim v delším časovém horizontu garantujeme zvyšování platů.“

Sobotka označil za rozumné zvyšovat také nadtarifní složky platu kvůli možnosti „odměnit ty výkonné”. V případě zdravotnictví to ale až tak použít nelze. „Pokud bychom ve zdravotnictví nezvýšili ten základní tarif, tak já se obávám, že ty peníze prostě k těm zdravotním sestrám nedoputují,” řekl Sobotka.

Podobně jako Babiš chce valorizaci hradit ze zlepšeného výběru daní.

Výhrady k plošnému zvyšování má opoziční ODS. Její předseda Petr Fiala pokládá za potřebné motivačně zvýšit především nadtarifní složky mzdy, aby mohli být náležitě oceněni kvalitní učitelé, „ne abychom všechno dávali do těch tarifů”.

Reklama

Související články

Průměrná mzda za rok stoupla o tisíc korun

Průměrná mzda v Česku v loňském 4. čtvrtletí meziročně stoupla o 1046 korun na 28 152 korun. Vzrostla tedy o 3,9 procenta. Vzhledem k nízké inflaci se tak...

Výběr článků

Načítám