Hlavní obsah

Čínská ekonomika roste nejpomaleji za sedm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst čínské ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí opět zpomalil. Hrubý domácí produkt (HDP) se ve srovnání s předchozím rokem zvýšil o 6,7 procenta po růstu o 6,8 procenta v předešlém kvartálu. Je to nejpomalejší tempo od roku 2009, kdy vrcholila světová finanční krize.

Foto: China Daily, Reuters

Jeřáby v čínském přístavu Lien-jün-kang

Článek

Analytici oslovení agenturou Reuters předpokládali zpomalení na 6,5 procenta. Vycházeli přitom z plánovaného snižování nadměrných výrobních kapacit a slabé poptávky doma i v zahraničí.

Růst druhé největší ekonomiky světa je ostře sledovaný, Čína je důležitým trhem i pro evropský průmysl, například automobilky.

Další páteční data podle ekonomů naznačují, že zpomalování čínské ekonomiky by se mohlo začít stabilizovat. Maloobchodní tržby zrychlily v březnu růst na 10,5 procenta. Růst investic do budov, strojů a dalších fixních aktiv v prvním čtvrtletí meziročně zrychlil na 10,7 procenta. Trh počítal s růstem o 10,3 procenta. Výroba v průmyslovém sektoru stoupla o 6,8 procenta. Analytici počítali s růstem o 5,9 procenta.

Problém „zombie” podniků

„V zásadě by tedy investoři mohli mít důvod ke spokojenosti. Má to však svá ale. Za prvé musíte čínským číslům věřit – zvlášť HDP se prakticky neodchyluje od cílů stanovených stranou a čínští soudruzi jsou rekordmani v rychlosti jeho výpočtu. V zemi s více než 1,3 miliardy obyvatel tak máte na stole HDP už dva týdny po konci kvartálu,” komentuje ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Druhým problémem podle něj je, že nynější lepší čísla odrážejí do značné míry snahu čínské vlády a centrální banky podpořit ekonomiku. Podpůrné balíky vlády v kombinaci s další měnovou expanzí konzervují Čínu v dnešním neudržitelném ekonomickém modelu a prohlubují zadlužování.

„Víc než další podporu investic a úvěrů by druhá největší světová ekonomika potřebovala seriózně řešit hrozbu předlužených ,zombie’ podniků, které se kvůli podpoře zaměstnanosti zatím nikdo neodváží zavírat,” dodal Bureš.

I někteří zahraniční analytici upozorňují, že podobně slibný začátek roku zažila čínská ekonomika i loni, později se však akciové trhy propadly. Čínský statistický úřad v pátek uvedl, že přestože hlavní ekonomické ukazatele zaznamenaly příznivé změny, „sestupný tlak ale nelze podceňovat".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám