Hlavní obsah

Bruselská letiště zastavila provoz kvůli protestní akci dispečerů

– Brusel • Aktualizováno

Bruselské letiště Zaventem přerušilo v úterý v podvečer provoz a letiště v nedalekém Charleroi přijímalo pouze přílety kvůli nečekané protestní akci letových dispečerů. Zasaženo bylo také letiště Bierset v Lutychu. Zrušeny byly rovněž úterní tři podvečerní lety do Bruselu z Prahy.

Foto: Yves Herman, Reuters

Belgické letiště Zaventem

Článek

"V současnosti na bruselském letišti není možné řízení provozu," uvedlo dnes letiště na svých webových stránkách. "To znamená, že nemáme žádné přílety, ani odlety. Situaci vyhodnocujeme a vedení Belgocontrol hledá funkční řešení," dodalo letiště.

Belgičtí letoví dispečeři už několik měsíců usilují o lepší zaměstnanecké podmínky. Odboroví předáci vyzvali personál, aby si na úterý vzali zdravotní volno kvůli nesouhlasu s navrhovaným řešením sporu, včetně zvýšení minimálního věku odchodu do důchodu.

Mluvčí Belgontrol Dominique Dehaene potvrdil stanici RTBF, že belgický vzdušný prostor byl oficiálně uzavřen, ale jen přerušovaně. Zcela uzavřen byl do 17:45 SELČ, načež bylo povoleno 15 letů mezi 18:15 a 20:15. Dalších 15 letů pak má být obslouženo mezi 20:30 a 22:00.

Letiště 3. dubna alespoň velmi omezeně obnovilo provoz po teroristických útocích na bruselské letiště a metro z 22. března. Při nichž zahynulo 32 lidí, z toho polovina na letišti.

Reklama

Výběr článků

Načítám