Hlavní obsah

Z Bratislavy do Vídně za osm minut? Postarat se o to má Hyperloop

Aktualizováno

Miliardář a vizionář Elon Musk zařadil Bratislavu mezi města, kde by měl mezi prvními fungovat jeho megaprojekt, který má navždy změnit způsob cestování. Píše o tom internetový server The Verge. Revoluční systém dopravy zvaný Hyperloop umožní překonat šedesátikilometrovou vzdálenost mezi Bratislavou a Vídní za osm minut.

Foto: Reuters

Kapsle hyperloopu v potrubí

Článek

V budoucnu by měla být tímto způsobem spojena Bratislava nejen s Vídní, ale také s dvě stě kilometrů vzdálenou Budapeští. Jedná se o vlak budoucnosti, který má přepravovat lidi potrubím v hliníkových kapslích rychlostí přesahující 1200 kilometrů v hodině. [celá zpráva]

Obrovskou rychlost umožní menší hustota vzduchu v potrubí. Kapsle by měly letět potrubím na vzduchovém polštáři a pohánět je budou lineární magnetické urychlovače. Například 600kilometrovou vzdálenost mezi Los Angeles a San Franciskem by kapsle měla překonat za 30 minut.

Pokud by cokoliv na tom bylo reálné, byly bychom svědky pilotních projektů v zemích, kde mají větší problémy s dopravou než na Slovensku
odborník na dopravu Ondrej Matej

Výkonný ředitel Hyperloop Transportation Technologies (HTT) Dirk Ahlborn věří v dohodu se slovenskou vládou na vytvoření systému Hyperloop ve střední Evropě. Slovenské ministerstvo hospodářství potvrdilo, že podepsalo s HTT nezávazné memorandum, na jehož základě bude vypracována analýza realizace projektu na Slovensku.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Potrubí má být postaveno na sloupech vzdálených od sebe 50 až 100 metrů. Podle Muska bude hyperloop bezpečnější, rychlejší, levnější a pohodlnější než stávající rychlovlaky. Musk je zakladatelem firem Tesla Motors a SpaceX.

Šéf slovenského nevládního Institutu pro dopravu a hospodářství Ondrej Matej označil realizaci projektu na Slovensku za sci-fi. "Pokud by cokoliv na tom bylo reálné, byli bychom svědky pilotních projektů v zemích, kde mají mnohem větší problémy s dopravou, než je tomu na Slovensku," citoval Mateje list Sme.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám