Hlavní obsah

Nové tarify elektřiny mají platit až za tři roky. Vitásková bude objíždět kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Změna výpočtu regulovaných cen elektřiny je potřeba, na jejich zavedení je ale čas do roku 2019, řekla ve čtvrtek šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Oznámila, že se chystá vyrazit do krajů vysvětlovat potřebu změny a fungování tarifů občanům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

„Jako Energetický regulační úřad mohu vyhlásit, že novou tarifní strukturu můžeme vydat až v roce 2019, protože do té doby jsme zajistili pro regulované subjekty vše pro to, aby mohly bezpečně dodávat elektrickou energii ke konečnému spotřebiteli,” řekla Vitásková. Doplnila, že jde například o financování distribučních společností.

Vláda podle šéfky ERÚ musí změnit dokumenty, které počítaly s dřívějším datem.

V úterý oznámila, že nová tarifní struktura elektřiny, která měla zohlednit velikost jističe, od roku 2017 platit nebude. [celá zpráva]

Návrh by prodražil fakturu za elektřinu lidem s menší spotřebou nebo chatařům. Čelil kritice i kvůli tomu, že nemotivuje k šetření.

Změny bude vysvětlovat v krajích

Kdy přesně úřad představí nový návrh tarifů, zatím podle ní nelze specifikovat. Záleží totiž na tom, jak dopadnou konzultace s občany. K plánovaným novým tarifům se lidé mohou na stránkách úřadu vyjádřit od ledna. Ve čtvrtek Vitásková oznámila, že od příštího týdne budou navíc zástupci ERÚ objíždět republiku a diskutovat přímo s občany.

Změna tarifů je podle ní nutná vzhledem k rozvoji nových obnovitelných zdrojů energie a zavádění chytrých sítí. „Lidé by mohli odebírat elektřinu téměř zdarma v době, kdy svítí slunce a fouká vítr, a tím podporovat stabilitu sítě,” popsala šéfka ERÚ vizi do budoucna.

Plánované změny tarifní struktury se týkají výhradně tzv. regulovaných cen, které právě ERÚ každoročně stanovuje. Zahrnují například platby za přenos a distribuci. Na takzvanou silovou složku ceny, kterou stanovují jednotliví dodavatelé, nemá mít změna žádný vliv. Původně navrhovaný tarifní systém měl mimo jiné motivovat lidi, aby šetřili s velikostí svých jističů.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavní vypínač

Vitásková ve čtvrtek řekla, že Česko zavádí změnu tarifů jako první ze zemí Visegrádu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám