Hlavní obsah

Akcie v Číně před jednáním G20 klesly o šest procent

Novinky, tov

Akcie na burze v Šanghaji ve čtvrtek klesly o více než šest procent kvůli obavám ze zpomalení čínské ekonomiky. Právě v Šanghaji začne jednání zástupců největších světových ekonomik G20. Jednat mají o opatřeních na podporu růstu.

Foto: China Daily, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Index na šanghajské burze ve čtvrtek ztrácel 6,41 procenta.

„Ekonomiku se stále nepodařilo stabilizovat a opatření na podporu růstu přicházejí jedno za druhým,“ řekl čínský akciový analytik Čang Kang agentuře AFP.

Čínská ekonomika loni rostla nejpomaleji za čtvrt století, HDP meziročně stoupl o 6,9 procenta. Politici se snaží růst nastartovat rozpočtovými výdaji, peníze do ekonomiky pumpuje i čínská centrální banka. Současně ale zvyšuje požadavky na držení rezerv u některých bank.

Zpomalení v Číně přispívá k obavám z celkového zpomalení světové ekonomiky, od začátku roku proto klesly i evropské akcie. Ve čtvrtek ale většina evropských burz mírně roste, pražská burza přidává 1,5 procenta.

V Šanghaji v pátek začíná jednání zástupců největších světových ekonomik G20. Mezinárodní měnový fond ve středu vyzval G20, aby připravila plán koordinovaných opatření na podporu světové ekonomiky.

Související témata:

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Foto: Profimedia.cz

Odhad růstu české ekonomiky zlepšilo ministerstvo financí, MMF i ČNB.

Investoři doufají, že oživení na trhu akcií by mohla přinést série vládních opatření na podporu růstu po sjezdu Čínské lidové strany na začátku března.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám