Hlavní obsah

Čínské firmy by mohly v Česku investovat přes pět miliard

Novinky, tov

Státní agentura CzechInvest jedná s čínskými firmami o investicích, které by do Česka mohly v příštích letech přinést přes pět miliard korun. Jde o investice především do automobilového průmyslu, strojírenství a elektrotechniky. Loni dojednala agentura investice z Číny za více než miliardu korun, informovala ve čtvrtek.

Foto: CzechIvest

Šanghaj

Článek

Nové poptávky přivezl CzechInvest v čele s generálním ředitelem Karlem Kučerou z listopadové návštěvy přímo v Číně. V předchozích letech roční objem čínských investic nepřekračoval 500 miliónů a výrazně zaostával za investicemi z jiných zemí Asie, především Japonska a Koreje.

„Česko tak konečně začíná dohánět jiné země, kam čínský kapitál plyne již od roku 2003,“ říká Kučera. „V Německu v roce 2014 například byla Čína největším investorem s téměř dvanáctiprocentním podílem na všech investicích. Ve stejném roce v USA Čína investovala 12 miliard dolarů a v EU 18 miliard dolarů,“ dodává.

Foto: CzechInvest

Šéf CzechInvestu Karel Kučera při návštěvě Číny

V Šanghaji a šesti čínských provinciích jednal CzechInvest na podzim v rámci oficiální mise premiéra Bohuslava Sobotky se stávajícími i potenciálními investory.

„Nejvíce poptávek jsme zaznamenali od firem z oblasti automobilového průmyslu, strojírenství a elektrotechniky, zejména směrem ke spolupráci na vývoji nových hi-tech produktů. Česká republika má v těchto oblastech v Číně a v Asii obecně dobré jméno,“ upřesňuje Karel Kučera.

„Diskutované potenciální projekty se ve většině případů pohybovaly v částkách kolem jedné miliardy korun,“ dodal šéf CzechInvestu.

Čínské investice zprostředkované CzechInvestem
NázevSektorInvestice (mil.CZK)Pracovní místaRokKraj
Changhong Europe ElectricElektronický2123002005Středočeský
SHANGHAI MALING (CZECH)Potravinářský2352002006Ústecký
Shanghai Yuncheng Plate-MakingKovodělný a kovo- zpracující452102006Středočeský
Longway CzechVýroba motorových vozidel1102008Jihomoravský
SOLAR EXPRESSElektrická zařízení160772010Olomoucký
YAPP CZECH AUTOMOTIVE SYSTEMSVýroba motorových vozidel253802010Středočeský
SHANGHAI MALINGPotravinářský1951002011Ústecký
Saar GummiChemický4071082013Králové-hradecký
CNR (Czech) Science and Technology Development Corporation LimitedStrojírenskýn.s.*)n.s.2014Hl. m. Praha
YAPP CZECH AUTOMOTIVE SYSTEMSVýroba motorových vozidel246872015Středočeský
BWIAutomobilový7423152015Karlovarský
*) n.s. (non specified) znamená, že investor si nepřál zveřejňovat podrobnosti o svém záměru

CzechInvest pomohl dosud zprostředkovat 12 investičních projektů čínských firem, a to v souhrnné výši přes 2,6 miliardy korun, které vytvořily či do budoucna vytvoří přes 1,5 tisíce pracovních míst . Jak již bylo naznačeno, v porovnání s jinými zahraničními investory, a to i těmi asijskými, se zatím nejedná o nijak významná čísla. „Rozjednané investice by ale brzy mohly tento nepoměr minimálně dorovnat,“ dodal Kučera.

Větší zájem čínských firem o Česko ale není jen zásluhou CzechInvestu. Loni čínská skupina CEFC investovala do letecké společnosti Travel Service (spolumajitel ČSA) a fotbalové Slavie, s partnery vlastní také většinu Pivovarů Lobkowicz.

Rozvoji byznysu by také mělo letos pomoci spuštění přímé letecké linky mezi Prahou a Šanghají společnosti China Eastern. Šanghaj je totiž centrem čínského byznysu. Od loňska již létá společnost Hainan Airlines na přímé lince Praha - Peking, kterou využívají spíš turisté.

Nejdřív přátelství, pak byznys

Agentura CzechInvest má v Číně své zahraniční zastoupení od roku 2002. V roce 2011 se z důvodu lepšího zacílení na zájmové lokality přesunulo z Hongkongu do Šanghaje. Má proto bohaté zkušenosti s pravidly jednání s čínskou protistranou.

„Důležité je navázat nejdříve přátelské vztahy, byznys následuje až poté,“ zdůrazňuje Ondřej Koc, zahraniční zástupce CzechInvestu v Šanghaji. „V další komunikaci je potřebná trpělivost, protože v Číně nejsou zvyklí na evropské tempo. Roli hraje i jazyková bariéra. Podkladové materiály v čínském jazyce jsou téměř nezbytností,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám