Hlavní obsah

Na blacklist veřejných zakázek zapsal úřad osmou firmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nechal zapsat další firmu na takzvaný blacklist veřejných zakázek. Jsou na něm firmy, které se nesmí tři roky účastnit veřejných tendrů. Nově je na něm společnost Simacek Facility CZ, uvedl v pátek předseda ÚOHS Petr Rafaj. Firma se zabývá uklidovými službami a ostrahou.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firmu úřad na blacklist zapsal proto, že  předložila nepravdivé osvědčení v jednom z tendrů ministerstva financí. Od antimonopolního úřadu za to dostala také pokutu 100 tisíc korun.

Firma tvrdila, že může provádět služby v režimu důvěrné. To ale neodpovídalo skutečnosti, což mělo vliv na posouzení kvalifikace v tendru, protože prokázání významné služby s požadavkem na stupeň utajení minimálně důvěrné bylo součástí zadávacích podmínek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na blacklistu veřejných zakázek je aktuálně osm firem, například Betonstav Teplice, Green Place nebo KHP montáž.

Advokátka: Sankce jsou výjimečné

Na seznamu byla ještě počátkem listopadu 2015 UPC Česká republika. Telekomunikační společnost UPC Česká republika uváděla v jedné z veřejných zakázek nepravdivé informace. Od ÚOHS dostala pokutu 400 tisíc korun. Tříletý trest firmě už vypršel.

Podle Lenky Novákové z advokátní kanceláře LZ Legal byla představa státu taková, že rejstřík bude představovat další významný nástroj, který zadavateli veřejné zakázky umožní větší kontrolu dodavatelů přihlášených do soutěže.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Vzhledem ke skutečnosti, že tato sankce je ukládána výjimečně, domnívám se, že původní záměr tento rejstřík nenaplnil. Můžeme jen doufat, že má na dodavatele podávající nabídky alespoň odstrašující efekt," uvedla Nováková.

Reklama

Výběr článků

Načítám