Hlavní obsah

Razie v kancelářích Renaultu zřejmě kvůli emisím, akcie jdou ke dnu

– Paříž • Aktualizováno

Zástupce odborového svazu automobilky Renault ve čtvrtek způsobil prudký propad akcií francouzské firmy prohlášením, že minulý týden její kanceláře prohledávali vyšetřovatelé zřejmě v souvislosti s testy emisí. Uvedla to agentura Reuters, podle níž akcie Renaultu kolem poledne ztrácely až pětinu své hodnoty. Renault později vyšetřování potvrdil a ujistil, že se žádných podvodů nedopustil.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle Renaultu vyšetřovatelé rozšířili své dosavadní šetření a chtěli překontrolovat způsob používání technologie na měření emisí výfukových plynů. Firma uvedla, že s úřady plně spolupracuje a že vyšetřovatelé doposud nenašli žádné důkazy o tom, že by vozy Renaultu byly vybavené zařízením na falšování výsledků emisních testů.

"Několik kanceláří Renaultu bylo prohledáváno vyšetřovateli, kteří se zaměřují na podvody," řekl agentuře Reuters představitel odborů Florent Grimaldi. Podle agentury Bloomberg vyšetřovatelé zabavili ve firmě počítače.

"Vedení nepotvrdilo, že je to kvůli emisím NOx, ale vzhledem k úsekům, ve kterých byla inspekce, si myslíme, že to může být spojené," řekl Grimaldi. Vyšetřovatelé se podle něj zaměřili právě na ty části ve firmě, které mají co dělat se zkušebními normami a certifikacemi motorů. Podle toho je možné se domnívat, že se šetření vztahuje k emisním standardům v souvislosti se skandálem Volkswagenu.

Renault a francouzské ministerstvo financí se ke zprávě odmítly vyjádřit. Na ministerstvu hospodářství nebyl nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil.

Nejhůře za 22 let

Akcie firmy podle agentury Reuters ve čtvrtek vykazují nejhorší výkon od 17. listopadu 1994. Tržní kapitalizace firmy se již snížila o pět miliard eur (113,1 miliardy Kč).

Pozornost vyšetřovatelů se na výrobce automobilů zaměřila po oznámení amerických regulátorů loni v září, že německý Volkswagen podváděl při testování emisí u svých vozů s naftovými motory. Francouzské úřady poté oznámily, že začnou vyšetřovat, zda Volkswagen kvůli emisím nepodváděl majitele naftových vozů a slíbily, že rozšíří vyšetřování na všechny automobilky, včetně Renaultu a PSA Peugeot Citroën. Úřad pro životní prostředí pak samostatně začal náhodně testovat vozidla, aby zjistil rozdíly údajů o emisích při laboratorním testování a reálnými čísly.

Problémy mají i akcie italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) na milánské burze. Obchodování s akciemi bylo dnes pozastaveno poté, co se jejich cena propadla o osm procent v reakci na zprávu serveru Automotive News, podle které firma čelí žalobě kvůli nadhodnocování údajů o prodeji ve Spojených státech.

Související téma:

Foto: Renault

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám