Hlavní obsah

Penta může stavět u Masarykova nádraží, dráhy schválily prodej pozemků

• Aktualizováno

České dráhy (ČD) mohou prodat pozemky u Masarykova nádraží v centru Prahy, na kterých chce investiční společnost Penta postavit administrativní budovu s obchody. Převod 10 000 metrů čtverečních za zhruba 235 miliónů korun ve středu schválila dozorčí rada ČD.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Masarykovo nádraží v Praze

Článek

Dohoda mezi developerem a Českými drahami by měla být podepsána do konce ledna, řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Penta chce na lukrativních pozemcích v roce 2017 začít s výstavbou devítipodlažní budovy s kancelářemi a obchody.

Na ploše v sousedství svého nového administrativního a obchodního centra Florentinum hodlá Penta vybudovat „centrální pražské byznys centrum” s až třemi podzemními patry pro parkoviště a terasami na střechách.

Dobu trvání samotné výstavby odhaduje na tři až čtyři roky. [celá zpráva]

Projekt rychlodráhy na letiště stavba neohrozí

Plánovaná výstavba by podle drah neměla ohrozit stávající provoz nádraží ani chystané železniční spojení na pražské letiště.

Foto: Jan Kočvara, Právo

ČD aktuálně prodávají Pentě pozemek vyznačený jako oblast 01. Tady se začne stavět, pokud nebudou komplikace, do dvou let. U dalších pozemků je schválený možný prodej Pentě v budoucnu. Stavět na nich plánuje začít během dalších sedmi až osmi let.

„Jde o dnes nevyužívané plochy, na nichž by mělo vyrůst obchodně administrativní centrum a v souladu s územním plánem hlavního města Prahy také zelené plochy a komunikace, které by mimo jiné logicky propojily lokalitu Masarykova nádraží a Florence za magistrálou," uvedl předseda dozorčí rady a náměstek ministra dopravy Milan Feranec.

Penta má na tyto pozemky drah předkupní právo na základě smlouvy z roku 2004. Ta rovněž určuje způsob, jakým se stanoví konečná cena, kterou Penta drahám za pozemky zaplatí. Dopravce podle ní bude mít nárok na částku 7200 korun za čtvereční metr budoucích kancelářských a obchodních ploch. Cena se tak neodvíjí od rozsahu zastavěného pozemku, ale od podlažní plochy budoucích administrativních budov, které magistrát umožní na pozemcích stavět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám